Кнешчићи доминирају новим руководством Кине

Тања Милаковић
Кнешчићи доминирају новим руководством Кине

Пекинг - Привилегована дјеца револуционара који су са Мао Цедунгом основали Народну Републику Кину у тој држави су познати као "кнешчићи", а они сада први пут доминирају руководством Коминистичке партије.

У најновијој смјени генерација руководилаца које је изведена на партијском конгресу у Пекингу средином мјесеца упада у очи да је посједовање породичног револуционарног педигреа била једна од најважнијих ствари за напредовање амбициозних партијских кадрова.

Од седам чланова најутицајнијег партијског тијела, Сталног комитета Политбироа, четворица су чланови "црвене аристократије", које предводи нови генерални секретар Си Ђинпинг.
Успјех "кнешчића" не треба да буде изненађење, кажу за Ројтерс аналитичари и партијски инсајдери. Ријетко када је у њених шест деценија на власти партија била у стреснијој ситуацији него сада. Гњев јавности због корупције, све веће разлике између богатих и сиромашних и огромно уништавање човјекове етике, довело је до пољуљаног ауторитета владајуће партије.

С обзиром на основни партијски задатак, очувања власти у земљи, довођење толико "кнешчића" на врховне положаје је нека врста политичког обезбјеђења да ће садашња партијска и државна политика бити очувана.

- У суштини "кнешчићи" заговарају очување једнопартијске диктатуре - каже Џанг Лифан, политички коментатор из Пекинга. По њему то је њихова "основна политика".

До успона "кнешчића" дошло је и поред пада једног од њихове сорте, шефа партије мегаполиса Чонгћинга, Боа Силаија који је и сам био кандидат за Стални комитет као син једног од блиских сарадника Мао Цедунга.

Његова узлазна каријера нагло је прекинута истрагом у великом политичким скандалу у који је била умијешана и његова супруга осуђена касније због убиства британског бизнисмена.
И сам Бо је суочен с могућим суђењем због корупције и злоупотребе власти. У борби за власт "кнешчићи" су осим педигреа добили и подршку бившег предсједника Ђианг Цемина (86) који је виђен као утицајни чинилац из сјенке приликом доношења одлука у партијским кадровским комбинаторикама.  
Ђианг већ дуго времена подржава успон Сиа и помогао је у избору и других "кнешчића" у Стални комитет. И сам Ђиан је нека врста "кнешчића" пошто је његов ујак, који је умро 1939. слављен као херој револуције која је довела комунисте на власти 1949. године. Ђианг се нада да ће подржавајући Сиа и нове руководиоце очувати своје насљеђе и заштитити породицу. 
Нови стални комитет је први у коме доминирају "кнешчићи". Ђиангов насљедник Ху Ђинтао је био први међу једнакима у претходном руководству и сам се уздигао до врха својим радом у кинеској омладини без икаквих породичних веза.
Сада према неколико аналитичара, већина високих партијских руководилаца дошла је до положаја у складу са предвиђањима некадашњег економског мага и једно вријеме члана Сталног комитета, Чен Јуна који је рекао: "Земљу под небеским сводом треба једног дана дати у руке "кнешчићима", којима може да се вјерује да неће ископати гроб партији".

Осим Сиа (56), у Сталном комитету од чланова с породичним везама с предводницима кинеске револуције су и замјеник премијера Ванг Ћишин, који ће бити задужен за партијску борбу против корупције, бивши шеф партије Шангаја Ју Џенгшхенг (67) најстарији члан комитета и Џанг Деђианг, који је студирао економију у Сјеверној Кореји и замијенио Боа на мјесту шефа партије Чонгћинга.

Власти мегаполиса Чонгћинга са 32 милиона становника још су у шоку од скандала који је довео до избацивања Боа из партије и пољуљао представу о партији у главама људи. Тужиоци и државни медији су град који је водио Бо описали као гнијездо заташкавања, злоупотреба власти и корупције.

Секс скандали

Секс траке старе пет година на којима је једна 18-годишња дјевојка ангажована од стране предузимача да спава са градским функционером ради уцјењивања, изазвале су нови скандал у редовима кинеске владајуће Комунистичке партије Чонгћингу у који је некада водио смијењени политичар Бо Силаи.

Градски функционер Леи Џенгфу је отпуштен са мјеста обласног партијског секретара након што је трака, снимљена очигледно ради уцјене, објављена раније овог мјесеца и његов актер постао предмет бројних карикатура на интернету.

Скандал ће можда однијети и нове жртве јер звиждач који је објавио траке, бивши новинар, каже да би могао ускоро пустити још трака у којима су главни глумци градски функционери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана