Клинци луди за пијаном дијетом

Т-portal
Клинци луди за пијаном дијетом

Количина нових спознаја, статистика, феномена и открића данас је можда још једино мјерљива количином врећица које остављамо за собом.

Прерани секс ствара ретарде, газирано пиће производи агресију, клинци пате од "дранкорексије", "Фејсбук" ствара зависност јачу од никотина... Ево неколико бисера из научне радионице новог миленијума.

Најбољи начин да се открије нешто ново је да се измисли ново име. Тако је тим лингвиста преобучен у социјалне психологе изњедрио нову дијагнозу за све хиперактивне власнике мобилних телефона - текстофренија, односно зависност од писања SMS порука.

Гдје тачно престаје нормално злостављање тастатуре, а почиње наведена болест, још није тачно утврђено, али једна статистика из САД каже да младе Американке у просјеку пошаљу и приме 3.592 поруке мјесечно. Младићи нешто мање - 2.815.

Анорексија и сексорексија нису више у тренду. Дијагноза дана зове се "дранкорексија" и упућује на растући феномен мршављења алкохолом. Другим ријечима, тамо гдје би требало посегнути за масним дериватима локалне пекаре или сендвичем, млади радије посежу за алкохолом.

Јер, ко једе тај се дебља, а ко пије, тај је пијан. Из чега би Аристотел извукао један једини закључак - ко пије, тај је мршав. "Пијана" дијета с којом дјечурлија настоји да изгледа као Ејми Вајнхаус данас има и неке нежељене посљедице: анорексичне оцјене, лоша концентрација, мањак самопоштовања, самоубилачке мисли…

Хрчци, као тотално напредна животна форма, улазе у пубертет већ с 21. даном живота. Послије 40 дана већ су постадолесценти. Откривено је да ако упосле свој орган за репродукцију раније него што им природа савјетује, постају глупљи, депресивнији, а мањи су им и сексуални органи, тачније жлијезде које производе сперму.

Рецимо, када су пријевремено "раздјевиченим" хрчцима дали да пливају, углавном су то чинили с мање воље или никако, за разлику од хрчака који су још били "невини". Потом су им дали да нађу пут из лавиринта и све са истим закључком - "активни" су показивали мању радозналост за проналазак излаза. Дијагноза: депресија. Шта од тога вриједи за људе?

Неко бостонско истраживање закључило је да су људи који претјерано пију газирана пића склонији насиљу. У газираном пићу буде шећера, а каткад и кофеина, што омладину као наводи на агресију и право је чудо да нисмо серијске убице, с обзиром на количину коју саспемо низ грло у облику кафе.

Приговор бостонској научној студији је тај што нису доказали узрочно-посљедичну везу типа да газирана пића директно утичу на неки облик понашања, него тек то да код младих који су иначе агресивни, њих 9 - 15 одсто пије безалкохолни заслађени "треш" у већим количинама.

Могли су тако и открити да агресивна екипа једе сваки дан хљеб, па да закључе да једна шнита превише од маминих маза ствара криминалце.

Установљено је да кликање по туђим профилима код корисника "Фејсбука" ствара осјећај да су им животи досадни и незанимљиви. Сви иду на 17 журки седмично, свима се догађа нешто сензационално, сви су срећни у љубави, али установљено је још нешто: то да људи углавном ажурирају профил када им се дешава нешто лијепо.

Што не значи да им остатак живота није у "банани", али банане очигледно нису најомиљеније воће друштвених мрежа.

Да ствар буде гора, екипа бесциљно зуји по туђим профилима када је усамљена. Из такве перспективе и идиотска слика маце изгледа као најбоље што ти се у животу могло догодити, али, ето, догодило се неком другом.

Кад ће већ неки паметни научник доказати оно што сви мушкарци одавно знају - да видео-игре лијече апсолутно све опаке болести код мушког рода? И док чекамо такво сензационално откриће, један научно провјерени податак каже да видео-игре позитивно утичу на дјевојке, а поготово када се играју са члановима породице.

Можда ће погодити его сваког бољег мушкарца, али у посљедњих десет година дјевојке све више пију. Према најновијој статистици, међу адолесцентима прешишале су мушку врсту, бар на америчком континенту.

Док су момци остали на 52 одсто, број дјевојака које конзумирају алкохол повећао се у посљедњих  десет година на 59 одсто.

Педагози, психолози, родитељи и остала васпитно-образовна булумента лупа главом о зид не би ли схватили о чему се ради. У сваком случају, алкохол данас све више долази с етикетама о броју калорија, нутритивним вриједностима... Другим ријечима, сервирана је из тотално женског угла.

Готово да се стиче утисак да се ради о најновијем еликсиру за здрав живот, а не о добром старом алкохолу од којег боли глава, који глупу екипу чини још глупљом, а оне нешто паметније мало мање паметнима.

За мир у кући

Проучавање 287 породица с дјецом од 11 до 16 година довело је до закључка да дјевојке које се често лате конзоле за играње са родитељима углавном имају с њима бољи однос, мање су агресивне и генерално се љепше понашају.

приредио: Миленко Киндл

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана