Климатске промјене тјерају морске животиње да мијењају своја станишта

Anadolija
Климатске промјене тјерају морске животиње да мијењају своја станишта

ТЕКИРДАГ – Климатске промјене нису довеле само до рекордне врућине на копну, већ и на мору, што је, према ријечима стручњака, довело до тога да морске животиње мијењеју своја станишта, јавља Анадолу.

Дениз Сирин, професор биологије на Универзитету “Намик Кемал“ у Текирдагу, рекао је за Анадолу да су температуре морске воде порасле за отприлике 1,5 степени Целзијуса у Медитерану и 0,5 степени у Црном мору у посљедњих 100 година, а да таква промјена угрожава морски екосистем.

Сирин је рекао да су се распрострањеност и животни циклуси неких врста риба промијенили јер су постале осјетљивије на болести.

“Извјештај Турске фондације за истраживање о климатским промјенама и морима садржи упечатљиве примјере“, рекао је он. Појава сунчанице са југа Медитерана до Мраморног мора, као и морских јежева, који су бескичмењаци, у сјеверном Егеју и Мраморном мору такођер је посљедица глобалног загријавања.

Сирин је рекао да су се врсте из Медитерану почеле постепено ширити у Сјеверни Егеј, Мраморно, па чак и Црно море како се вода загријавала. Додао је да повећање температуре мора такођер узрокује цвјетање алги, што има штетне посљедице на водене организме.

“Цвјетање алги настаје када твари попут душика или фосфора уђу у систем воде, узрокујући претјерани раст алги“, рекао је Сирин, додајући да таква појава блокира сунчеву свјетлост и смањује ниво кисика, што даље отежава опстанак воденог свијета.

За недавни помор морских лавова и делфина дуж обале јужних плажа Калифорније окривљено је цвјетање токсичних алги. Претпоставља се да мала створења, као што су шкољке, конзумирају токсине прије него што их поједу већи морски сисари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана