Кипар обиљежава 60 година независности од Велике Британије

Танјуг
Кипар обиљежава 60 година независности од Велике Британије

НИКОЗИЈА - Кипар, подијељена острвска држава у источном Медитерану, данас без велике помпе обиљежава 60. годишњицу независности од Велике Британије, пише портал Индекс.

“Независност је тада била компромис који ниједна од сукобљених страна није хтјела или тражила”, истиче Хјуберт Фаустмен, професор политичких наука са универзитета у Никозији.

За то медитеранско острво, гдје данас живи 1,2 милиона људи, у историји су се борила разна краљевства и цивилизације.

У модерно доба остао је подијељен између грчког југа и турског сјевера.

Већински грчка заједница на Кипру, између 1955. и 1959. године, борила се за “еносис'' - уједињење с матицом Грчком.

Кипарски Грци прихватили су 1960. британску понуду да буду независни, али уз услов да Британија задржи двије базе на обали острва. Касније ће услиједити сукоби грчке и турске заједнице, а онда и турска инвазија на сјевер Кипра 1974. године.

Предаја власти над острвом догодила се у ноћи између 15. и 16. августа 1960. године, подсјећа портал Индекс. Посљедњи британски гувернер Хју Фут власт је предао првом кипарском предсједнику, православном архиепископу Макариосу.

Независношћу су завршени вијекови доминације низа властодржаца - од Асираца, Персијанаца, Грка и Римљана, до Британаца који су цијенили стратешки положај острва.

Односи између Републике Кипра, грчког дијела и данас чланице Европске уније, и Велике Британије остали су снажни и након проглашења независности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана