Кипар - Афродитино острво

Јелена Лолић-Ковч
Кипар - Афродитино острво

Смјештен између Европе, Азије и Африке - Кипар је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација на Средоземном мору. Они који су га посјетили описују га као острво љубави и увијек му се радо враћају. Чак 340 сунчаних дана у години је једна од ствари које га чине идеалним одредиштем за одмор, а истовремено и веома пожељним мјестом за живљење.

Живот на Кипру је, најкраће речено, опуштен, без гужве и јурњаве. Кипрани разговор почињу ријечима "сига, сига", што значи полако и опуштено, и просто је невјероватна количина позитивне енергије која исијава на сваком кораку.

Кипар је постао независна република 1960. године послије осамдесетдвогодишње британске владавине, која је оставила снажан утицај на начин живота па се и данас вози лијевом страном улице. Постоје четири града: Ларнака, Пафос, Лимасол и Никозија. Главни град и грчког и турског дијела Кипра је Никозија.

Подијељена је такозваном зеленом линијом, односно демилитаризованом зоном УН. Иако се налази на обали, није толико популарна међу туристима. Старо језгро града Лаики Цитонија (што на грчком значи добар комшилук) окружено је венецијанским зидинама из 16. вијека. Шармантне мале камене улице кроз које морате да се провучете како бисте стигли до бројних музеја, радњи, таверни, воде вас у нека давна времена.

Очуване су и капије за улазак у град, од којих је најпознатија Фамагуста. У близини џамије Омерије налазе се турска купатила из 14. вијека која и данас раде. Рестаурирана су и савремено опремљена, па посјетиоцима нуде аутентичну атмосферу.

С разлогом је Пафос увршћен на UNESCO-ову листу свјетске културне баштине. Вјерује се да је овај мали антички град родно мјесто богиње Афродите. До данас су сачувани остаци прелијепог Афродитиног храма из 12. вијека п. н. е, гдје су, према древном обичају, дјевице губиле невиност са првим странцем који би наишао. Послије љубавног чина мушкарци су били дужни да им под ноге баце новчиће како би се у њима пробудила богиња.

Туристима су веома занимљиве и Афродитине стијене (мјесто на коме је богиња изашла из мора), довољно да заголица машту и Кипру донесе назив Афродитино острво. Кажу да купање на овом мјесту подмлађује најмање десет година, што је свакако атракција за туристе.

Некадашње мало рибарско место Аја Напа данас је најпопуларније љетовалиште на Кипру, гдје се окупљају млади жељни лудог провода. Иако је ово мало мјесто познато прије свега по ноћном животу, многи се слажу да има и најљепше плаже на острву, као што су Ниси, Пантахоу, Ланда. Поред бројних клубова и кафића, у Аја Напи се налазе и Макронисос древне гробнице, као и залив Капе Греко, за који се вјерује да је дом опасног митског чудовишта Аја Напе.

Православни манастир који се сматра најбогатијим и најпознатијим на острву је манастир Кикос. Поред тога што је популарна религијска и туристичка локација, овај манастир има и улогу уточишта за многе вјернике.

Кипарска кухиња је јако укусна. Она представља мјешавину грчке и турске кухиње. Сами Кипрани кажу да је тајна у састојцима - поврћу и воћу које расте у земљи љубави, а изложено је сунцу 340 дана годишње. И краве, овце и козе дају млијеко посебног укуса, па зато нико други не може да направи сир халуми. Прави се од козјег, овчијег и крављег млијека на посебан начин, а најчешће га једу тако што га мало препеку на роштиљу.

Историја

Кипар посебним и другачијим чини и његова 10.000 година стара историја. На острву су испреплетени бројни митови, легенде, али и стварност, а бројна археолошка налазишта представљају само мали приказ његове бурне и богате прошлости. Легенда каже да је Афродита, грчка богиња љепоте, рођена у морској пјени крај Кипра. Из мора је изашла на обалу града Пафос, гдје су Хелени у 12. вијеку п. н. е. у њену част подигли један од најљепших храмова у антици. Као бивша британска колонија Кипар данас привлачи бројне енглеске туристе, али од 90-их година је присутан и велики број Руса. Иако је од 1974. године, због грађанског рата, подијељен на грчки и турски дио, посјетиоци су на Кипру потпуно безбједни. Чак нема ни криминала, па није риједак случај да Кипрани не закључају аутомобиле нити врата својих кућа.

Услуге

Седмодневни аранжман са авио-превозом 400 евра

Градски превоз (дневна карта)                           2 евра

Сет мени (главно јело, салата, десерт)    15 евра

Грчко вече                                                            30 евра

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана