Кинези зазиру од године змије

Тања Милаковић
Кинези зазиру од године змије

Кинезима је стигла Нова година по лунарном календару, а њихов 12-годишњи зодијак је прешао од змаја у једну од најнеомиљенијих животиња на свијету - змију.

Више од милијарду Азијаца прославило је долазак Лунарне нове године уз петарде и ватромет, а прославе су трајале читаву седмицу.

Од Аустралије до Јужне Кореје милиони људи прешли су огромне раздаљине да би са својим породицама дочекали Нову годину - за многе у Азији најважнији празник.

Небо над Пекингом је засијало јер су становници пркосећи леденом времену палили петарде и ватромет у складу са традиционалним вјеровањем да то растјерује зле духове.

Што би рекао Индијана Џонс: "Зашто је ово морала да буде година змије".

Незаслужено, каква би могла бити и репутација змије, и двије посљедње године у знаку тог гмизавца се сматрају лошим. Тако је 2001. била година терористичког напада 11. септембра на Њујорк и Вашингтон, а 1989. је обиљежио крвави обрачун са продемократским студентима на централном пекиншком тргу Тјенанмен.

Многи се питају да ли и ова година може да донесе црне облаке.

- У кинеској митологији змије су често повезиване са монструмима или инкарнацијама монструма, тако да се могу очекивати политичке турбуленције - каже тајвански астролог Чаи Шанг Ши, пренио је Тањуг.

Кинеска нова година је најважнији празник у региону, када су се током седам дана породице окупљале, посјећивале храмове и сви су уживали у гастрономским специјалитетима. За то вријеме све радње и установе су затворене, послови стају, а иначе најдинамичнији привредни регион упада у стање апсолутног мировања.

У Кини почетком ове године парови обично не планирају долазак дјеце на свијет како би избјегли да буду рођена у години змије, за разлику од много пожељније претходне године змаја. Гинеколози кажу да много мање парова у посљедње вријеме долази на консултације, за разлику од периода када се приближавала година змаја.

Продавцима је такође теже да продају фигурице змије и предмете с тим знаком.

- Прошле године нам је посао ишао много боље јер сви воле змаја, без обзира на то у којем су знаку рођени - каже власник фабрике сувенира у Венџоу, Лин Пеисианг.

Он истиче да је ове године посао слабији, јер само они који су рођени у знаку змије воле ту животињу. Знак змије је симбол страха. Људи се престраше када виде или чују змију.

Иако се многи плаше змије, неки астролози и заговорници фенг шуија, кинеске вјештине уређивања кућа и простора и избора датума за увећање среће, виде добре знаке за 2013.

Мајстор фенг шуија из Хонгконга, Рејмонд Ло настоји да удахне позитивно значење наступајућој години. Он је указао да је, на основу астролошких табела, овогодишња сорта змије блага "јутарња роса", тип распрострањене водене змије, мање отровне од њених претходница ранијих година.

- Она је умјерена, скромна и стрпљива - каже Ло за змију у 2013. Он додаје да је оптимиста у погледу изгледа за ову годину у цјелини и да види добре прилике за економски раст.

Ипак, људи треба да предузму мјере предострожности против традиционалне деструктивне моћи змија, можда носећи мајмунске привјеске око врата. То се посебно односи на оне који су рођени у години змије, рекао је он, као што је и кинески лидер Сји Ђинпинг, који је рођен 1953. када је окончан Корејски рат.

- Мајмун је једина животиња која стварно зна како да поступа са змијом - каже Ло.

Чаи је, такође, углавном оптимиста у погледу Нове кинеске године. Он вјерује да ће потребна ликвидност бити остварена у свјетској економији и да ће бебе рођене у идућих 12 мјесеци бити самомотивисане и агилне. На неповољној страни, упозорава он, може да дође до великих поплава и цунамија. Ло каже да ће ова година змије бити вријеме стабилног напретка, насупрот много турбулентнијој природи одлазеће године змаја.

- За разлику од змајева који чине нагле покрете, а који привлаче пажњу, змије предузимају полагане и стабилне кораке - каже он јасно стављајући до знања да сматра  да је шиштање године змије горе од њеног уједа.

Париз

Више десетина хиљада знатижељника присуствовало је у Паризу првом дану прославе Кинеске нове године, у знаку змије. Церемонија отварања, којом је обиљежен прелазак из године змаја у годину змије, одржана је код градске скупштине "Отел де вил". Азијски умјетници у шареним ношњама играли су традиционалне плесове и демонстрирали борилачке вјештине у ритму бубњева и чинела током велике параде која се кретала улицама Париза. Све је било пропраћено чувеним фењерима у црвеној боји, боји радости, као и петардама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана