Кинези развили паметни воћњак и крушке са "личном картом"

GS
Foto: Freepik

У сарадњи са Академијом пољопривредних наука провинције Шанси, у граду Линфен развијен је паметни воћњак крушака који се простире на око 33,3 хектара.

У овом паметном воћњаку, свакој крушки је додељен јединствени QR код који омогућава праћење комплетног процеса раста, од цветања до развоја плодова, укључујући праћење распореда заливања и откривање било каквих инфестација, пише Синхуа.

"QR код служи као лична карта и бележи живот крушке" рекао је Ванг Јибо, званичник за пољопривреду из округа Сисиан.

"Више не морам да проводим цео дан радећи на пољима", рекао је Лиу Ђианлонг, локални сељанин, објашњавајући како му син помаже у даљинском праћењу стања воћњака преко паметног телефона, омогућавајући правовремено ажурирање и смањујући потребу за сталним физичким присуством на пољима.

Паметни воћњак основан је 2020. године и њиме се управља уз помоћ најсавременијих технологија као што су интернет, велики подаци, рачунарство у облаку и Интернет ствари. Интеграција услужног центра за велике податке одиграла је кључну улогу у подизању интелигентних производних могућности пољопривредне платформе у облаку.

У поређењу са просјечним приносом од 2.000 килограма по му у традиционалним воћњацима, паметни воћњак може постићи удвостручен принос од 4.000 килограма по му.

Сисиан који се налази на висоравни Лес, један је од истакнутих округа за производњу воћа који се може похвалити експанзивном површином плантажа крушке од 380.000 му.

У округу има 64 села која се ослањају на гајење крушке као своју примарну позводњу, што чини 80 одсто прихода пољопривредника.

Сисиан је изградио платформу за паметну интегративну пољопривреду састављену од 12 система, укључујући интегрисано управљање воденим ђубривом, праћење болести и инсеката, дигитални воћњак крушака и праћење и евалуацију квалитета обрађеног земљишта.

Захваљујући овој паметној платформи, садња крушке у округу је реализовала низ дигиталних операција у селекцији садница, садњи, контроли штеточина и метеоролошкој анализи.

Према речима Ванга, платформа за паметну интегративну пољопривреду не само да помаже у производњи, већ и промовише продају јер систем праћења који нуди платформа може прикупљати податке за маркетинг из прве руке.

Узгајивачи крушака могу кроз систем да упознају потражњу тржишта како би прецизно идентификовали своје купце и спровели циљану промоцију производа.

У 2022. години, производња воћа у округу достигла је 30 милиона килограма, а онлајн продаја чини 24 одсто.

"Моја породица је прошле године убрала 46.500 килограма крушака, од којих је скоро 80 одсто продато преко интернета", рекао је Лиу и додао да су од крушака зарађивали годишњи приход од 120.000 јуана (око 16.768 америчких долара), преноси б92

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана