Кинези на разне начине спречавају повратак епидемије: Капе од метра и камере испред врата

Агенције
Кинези на разне начине спречавају повратак епидемије: Капе од метра и камере испред врата

ПЕКИНГ - Кинески ученици можда ће носити “капе од једног метра” како би држали физичку дистанцу на часовима након повратка у школске клупе послије тромјесечног карантина због пандемије вируса корона.

Ово је приједлог школе Јангџенг у Хангџоуу у провинцији Џеђанг на истоку Кине. На снимку који је настао у овој школи виде се дјеца са ручно израђеним капама са продуженим крајевима на обје стране, пише “Дејли мејл”. Директор школе, познат само као Хонг, рекао је да ће капе помоћи ученицима да држе међусобну дистанцу.

- Охрабрујемо наше ученике да носе “капе од једног метра” како би били удаљени међусобно бар тај један метар - казао је Хонг.

Учитељи су затражили од дјеце да направе капе са својим родитељима прије него што се врате у школу. Од дјеце у овој школи затражено је да немају физичке контакте са својим вршњацима и да држе капе нетакнутима.

Све школе и универзитети у Кини морају да се држе строгих превентивних мјера, укључујући дијељење бесплатних маски за лице, дезинфекцију кампуса и постављање подручја за карантин. Влада Гуангџоуа, који броји око 15 милиона становника, тестирала је сваког од 208.000 ученика на нуклеинске киселине прије него што се врате у школе.

Школске власти морају сваком ученику и наставнику обезбиједити једну маску дневно и дезинфиковати кантину, спаваонице, учионице и купатила.

- Школе такође морају да уграде опрему са инфрацрвеним термометрима који пазе на температуре ученика који улазе у објекат, ако у кампусу има више од 100 ученика - рекао је званичник Образовне комисије општине Шангај Лу Ђинг.

Ученици Пекинга, који има више од 21 милион становника, морају да мјере температуру на улазу у школу. Такође, према Министарству образовања, ученици морају да имају “зелени” здравствени код на апликацији која рачуна појединачни ризик од инфекције.

Осим мјера у школама, без званичних најава, камере за надзор, које су у Кини већ уобичајена појава када је ријеч о јавним просторима, ове године су се нашле и пред становима одређеног броја становника те земље који су боравили у карантину уведеном због пандемије вируса корона.

Иако у Кини не постоји конкретан национални закон који регулише употребу камера за надзор, широм те земље је, по статистици националне радиодифузне компаније ЧТВ, до 2017. године инсталирано више од 20 милиона таквих камера, али неки други извори тврде да је тај број заправо много већи. Због вируса корона камере су сада пронашле пут до улазних врата станова једног броја Кинеза, а у мањем броју случајева оне су постављане и унутар самих станова, па су станари негодовали због грубог нарушавања њихове приватности, а надлежни одговарали да је то због контроле поштовања изолације и дио напора на обуздавању пандемије. (Агенције)+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана