Кинези користе благонаклоност Хута у Црном мору

ГС
Кинези користе благонаклоност Хута у Црном мору

Кинески оператери одлучили су да искористе ситуацију и пошаљу бродове у Црвено море. Више кинеских бродских линија распоредило је своја пловила у Црвеном мору и Суецки канал, искористивши обећање јеменских Хута да неће нападати кинеске или руске бродове у том подручју.

Како наводи “Фајненшел тајмс”, ове кинеске линије сада опслужују луке у Џибутију, Јемену и Саудијској Арабији које су се суочиле са великим падом саобраћаја пошто су међународне карго линије преусмјерене како би избјегле потенцијалне нападе јеменских Хута.

Хути, који имају подршку Ирана, почели су крајем новембра да нападају комерцијалне бродове за које кажу да су повезани са Израелом, поручујући да делују као подршка Палестинцима у Гази током рата између Израела и Хамаса. Након што су САД и Велика Британија спровеле “одбрамбене” нападе на положаје Хута, и њихова пловила су се нашла на црној листи групе.

Са друге стране, лидери Хута поручили су да неће нападати бродове повезане са Кином или Русијом, докле год нису повезани са Израелом.

Цичен Шен, стручњак за Кину у “Лојдсу”, каже да је “најлакше објашњење” за долазак кинеских компанија у регион то што желе да искористе релативни имунитет од напада. “Мислим да је комерцијални интерес вјероватно највећи разлог”, рекао је он.

Са друге стране, Британци су бијесни због прилива Кинеза у регион.

“То је опортунистичко и рискантно понашање које одговара неким власницима мањих теретних бродова”, покушао је да буде снисходљив Сајмон Хини из консултантске куће “Друери шипинг”.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана