Кинески кандидат за Оскара - сага о одбојкашкој репрезентаци

Срна
Кинески кандидат за Оскара - сага о одбојкашкој репрезентаци

ЈИПЕКИНГ- Кина је као свог кандидата за "Оскара" пријавила филм са спортском тематиком, што је ријеткост код пријава за ову награду Америчке филмске академије.

Филмски портали подсјећају да жирији широм свијета ријетко шаљу спортске филмове као националне кандидате за "Оскара".

Кина је објавила да је њен овогодишњи кандидат за "Оскара" за страни филм "Лип" (Leap), истинита прича о националном женском одбојкашком тиму, и то не о само једном периоду, већ њиховој борби за свјетски врх кроз деценије.

Тачније, од Свјетског првенства 1982. до њиховог тријумфа на Олимпијским играма у Рију 2016. године.

Прича се врти око легенде тог спорта Ланг Пинг, која је Кину до свјетског врха прво почетком осамдесетих година водила као играчица, а посљедњих седам година као селектор националне репрезентације.

Овогодишњи понос кинеске кинематографије уско је везан уз Хонг Конг који и даље шаље свој филм за номинацију за "Оскара" независно од Кине.

Наиме, кинески филм продуцирала је хонгконшки продуцент Јојо Хуи, која стоји и иза драме за младе "Бетер дејс" /Бољи дани,која је кандидат Хонг Конга за "Оскара".

Редитељ кинеског филма "Лип" је Питер Чан, такође из Хонг Конга.

Филмови са спортском тематиком, мада ријетки у овој конкуренцији, често су и релативно лако долазили до номинација и награде "Оскар". Најпознатији међу њима је "Разјарени бик" Мартина Скорцезеа.

Србија је као свог кандидата за Оскара пријавила филм "Дара из Јасеновца", редитеља Предрага Антонијевића и сценаристе Наташе Дракулић. То је први филм о усташком концентрационом логору из Другог свјетског рата у коме је извршен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана