Кинеска роба осваја Африку

Синхуа
Foto: Синхуа

ШУЏОУ - У радионици у источној кинеској провинцији Ђиангсу, која је у власништву „Ђиангсу Феими аутомобил индустри” у граду Шуџоу, електрични трицикли силазе са производне траке, намијењене афричким тржиштима.

- Наши трицикли, који могу да превозе и робу и путнике, лаки су за руковање и не захтијевају гориво, што их чини хитом у многим афричким земљама - каже Ванг Џушиан, шеф техничког одјељења компаније у разговору за новинску агенцију Синхуа.

Како трговина између Кине и Африке расте, све више афричких потрошача прихвата квалитетне кинеске производе попут паметних телефона и електричних возила, стварајући нове могућности за раст кинеских компанија.

„Ђиангсу” производна електрана свједочи расту својих предузећа која истражују нове заједничке подухвате широм огромног афричког континента. 

Према царинским подацима, трговина компаније „Ђиангсу” са Африком достигла је 97,43 милијарде јуана (око 13,7 милијарди америчких долара) у првој половини ове године, што је повећање од 30,3 одсто у односу на исти период прошле године.

„Кајпер Чангшу Сеатин механизм”, фирма специјализована за производњу кључних компоненти за аутомобилска сједала, међу онима је који чине значајан напредак на афричком тржишту.

- У првој половини смо извезли 222.000 дијелова аутомобилских сједишта у Јужну Африку. Наши клијенти су задовољни квалитетом наших производа - рекао је Хан Тингвен, инжењер у компанији.

Са богатом разноликошћу робе, прикладном и брзом логистиком и добрим пословним окружењем град Јиву у источној кинеској провинцији Џеђијанг често се назива „свјетски супермаркет”. 

Међународно трговинско тржиште овог града, које нуди 2,1 милион врста робе и опслужује више од 200 земаља региона, убраја Африку међу своје највеће извозне дестинације. Захваљујући растућим трговинским односима Кине и Африке, градски извоз у Африку чини око једну дванаестину укупног извоза Кине у регион у 2023. години, док се његов увоз из Африке повећава.

Тренутно, преко 560.000 иностраних трговаца сваке године купује у Јивуу, а афрички трговци представљају више од 10 одсто тог броја. Осим тога, у Јивуу живи преко 3.000 трговаца из Африке. Кина је остала највећи трговински партнер Африке у 15 узастопних година, са билатералном трговином која је у 2023, према кинеском министарству трговине, достигла рекордних 282,1 милијарду америчких долара.

Значајно је да је кинески извоз нових енергетских возила, литијумских батерија и фотонапонских производа у Африку 2023. године порастао за 291 одсто, 109 одсто и 57 одсто на годишњем нивоу.

 

Осим традиционалних сектора као што су примарне прерађивачке индустрије, кинеско-афричка трговинска сарадња шири се на нова подручја попут дигиталне економије, здравствене заштите и финансијских услуга.

И други производи из Кине такође лако проналазе пут на афричка тржишта. „Вуши биохермес био енд медикал технолоџи” из Ђиангсуа је недавно испоручио серију анализатора гликираног хемоглобина и комплета за тестирање у Алжир.

- У пољу дијагностике дијабетеса, ми смо велику лабораторијску опрему минијатуризовали у преносне уређаје, чинећи транспорт лакшим и исплативијим за наше афричке клијенте - рекао је Лиу Јан, генерални директор компаније.

Додао је да захваљујући убрзаним царинским процедурама, компанија је скратила свој циклус испоруке за 15 одсто, додатно учврстивши базу купаца у Африци.

- Наши производи за личну његу сада се продају у више од 10 афричких земаља и регија, с тим да је извоз порастао за 15 посто на годишњем нивоу у првој половини ове године - рекао је Чен Заиминг, менаџер вањске трговине у биотехнолошкој компанији у Ђиангсуу.

Чен је рекао да су производи компаније добро прихваћени од афричких купаца, што је навело локалне царинске власти да отворе зелени канал за извоз поморског терета, што значајно побољшава ефикасност отпреме. 

- Наше наруџбе од афричких клијената су већ резервисане до новембра и увјерени смо у нашу способност да испоручимо на вријеме без угрожавања квалитета - додао је.

Санг Баичуан, професор на универзитету за међународни бизнис и економију, рекао је да је брзи развој кинеско-афричке трговине укоријењен у обостраној користи и заједничким интересима.

- Ово није само доказ висококвалитетног развоја Кине, већ такође игра значајну улогу у унапређењу афричког друштвеног напретка и побољшању локалног животног стандарда - рекао је Санг.

Економска комплементарност између Кине и Африке је снажна, напоменуо је Санг.

- Кина посједује зреле, примјењиве технологије и обилна финансијска средства, док афричке нације имају бројне људске и природне предности. Учвршћивање трговинских веза између обје стране олакшава оптимално коришћење ових снага и огромног тржишног потенцијала, што води до обострано корисног и заједничког развоја - истакао је Санг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана