Кина: Због сеобе крда слонова евакуирано више од 150.000 људи

Анадолија
Слонови на језеру за вријеме љета у Кини
Foto: maxpixel.net | Слонови на језеру за вријеме љета у Кини

ПЕКИНГ – Власти Кине привремено су евакуирале више од 150.000 становника дуж руте сеобе одбјеглих азијских слонова у југоисточној провинцији Јуннан.

Ријеч је о крду од 14 азијских слонова који су 17 мјесеци били изван заштићеног природног станишта, а који се тренутно враћају у станиште и од њега су удаљени око 200 километара.

Новинска агенција Синхуа јавља да је шеф службе која прати кретање слонова Ванг Јонг казао да покушавају усмјеравати крдо које је прешло ријеку Јуањианг и креће се ка југу.

Мјештани насеља на рути кретања слонова су привремено евакуирани како не би дошло до узнемиравања животиња и изазивања материјалне и друге штете.

Кинески тимови су дуж руте кретања слонова оставили више од 180 тона хране, а сеобу крда прати више од 25.000 полицајаца, који користе и дронове.

На снимцима с дронова се види да су слонови причинили мању материјалну штету на објектима, да су се купали у каналу за наводњавање и спавали у шумама.

Ово се сматра најдужом сеобом азијских слонова у Кини, а научници и даље покушавају одгонетнути узрок због чега су животиње напустиле станиште и кренуле на пут.

Лиса Оливиер из организације за заштиту животиња Гејм Ренџерс Интернешнал из Замбије је казала да се слонови интензивно крећу у потрази за сигурним стаништем.

Она је казала да су двије женке током сеобе родиле младунчад и да је то риједак случај да се крдо са гравидним женкама одлучује на сеобу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана