Кина: Пронађено најстарије познато сједло за јахање старо више од 2.400 година

Tanjug
Foto: ScienceNews

ПЕКИНГ- У једној гробници на сјеверозападу Кине пронађено је сједло старо више од 2.400 година и за њега се вјерује да је најстарије познато сједло за јахање.

Истраживачи сматрају да добро очувано, меко сједло датира из периода између 727. до 396. године прије нове ере, објавио је данас часопис "Сајенс њуз". 

Археолог са Универзитета у Цириху Патрик Вертман сматра да је сједло, ископано на гробљу у Јангају у сјеверозападној Кини, можда и старије од претходно пронађених, као и да је само седло направио стручњак који је био упознат не само са иглом и кожом, вец́ и са јахањем и анатомијом коња и јахача.

Две коже у облику крила сашивене су заједно да формирају сједиште, а подељене су дугачком, уском траком коже која је била постављена преко кичме коња, описао је Вертман седло.
     
Вертман и његове колеге су навеле да су мека сједла пронађена у гробницама номадских сточара и ратника из скитске културе Пазирик у северној Азији до сада сматрана најстаријима и да датирају између 430. и 420. године прије нове ере.
       
 Када и гдје су људи почели да јашу коње и да користе сједла за сада остаје неизвијесно. 
 
У Јангају, гдје је ископана 531 гробница, истраживачи су пронашли бичеве, узде и друге предмете у вези са јахањем прије око 3.300 година. 
Само у још једном гробу у Јангају пронађено је сједло, али је тај налаз  фрагментаран.
        
Ископавања у Јангају такође су довела до открића најстаријег познатог пара панталона које је носио јахач прије око 3.000 година о чему је откриће објављено 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана