Кина покреће платформу на којој ће "именовати и срамотити" загађиваче

Кликс
Foto: Илустрација

Кина има нову стратегију у покушају борбе с компанијама које крше правила о загађењу те намјерава искористити њихове податке против њих.

Ројтерс јавља да Кина 1. марта покреће платформу која ће омогућити јавности и званичницима да у реалном времену прате и проучавају ниво емисија те да установе да ли фабрике и институције крше правила о загађењу. У теорији би произвођачи могли бити ухваћени на дјелу те приморани да поштују законе.

Кинеске компаније морају добити дозволу за испуштање загађивача у атмосферу, али су власти претходно имале проблема при прикупљању потребних информација те су фирме фалсификовале податке или одуговлачиле с одговором на захтјеве за приступ информацијама. Они који крше законе се суочавају са свакодневним казнама, а онима који намјерно избјегавају надзор пријети хапшење.

Међутим, нови систем налаже компанијама да поставе опрему за праћење те да податке задржавају најмање пет година. Компаније које то не испоштују плаћају казну око 31.000 долара, а оне које крше закон о загађењу морају издвојити око 154.600 долара.

Нови систем можда неће бити усвојен свугдје, посебно у земљама гдје би јавно објављивање података могло бити конкурентски недостатак. Повећање загађења би могло бити резултат повећања броја купаца, али би подаци ипак помогли Кини у борби против загађивача и смањењу свог доприноса смогу и климатским промјенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана