Ким Дотком милионе згрнуо на интернету

Борис Ђурић, Irish Times
Ким Дотком милионе згрнуо на интернету

Један од најтраженијих сајбер бјегунаца Ким Дотком успио је ових дана да постави своју компанију "Мега" на берзу на Новом Зеланду и очекује да би продајом акција могао зарадити 210 милиона новозеландских долара.

Компанија за архивирање података на интернету има седам милиона корисника и један од већинских акционара је његова жена Мона. Овај интересантни Нијемац се скрива од америчког FBI на Новом Зеланду и постао је познат у свијету по свом интернет сајту "Megaupload" преко којег су многи размјењивали филмове и музику.

Влада Новог Зеланда је почетком 2012. године ухапсила Доткома у његовој вили у близини Окленда, а акција хапшења је била изведена у стилу холивудских филмова. Она је организована је на основу захтјева америчког FBI који га терети да је путем сајта "Megaupload" организовао илегалну шему размјене музике и филмова и при том зарадио 175 милиона долара. Са друге стране његови адвокати говоре да је Дотком само нудио услуге складиштења и да није он размјењивао пиратску музику и филмове. Дотком је пуштен на слободу уз кауцију и од тада се бори против изручења у САД.

Новозеландске власти су му након хапшења заплијениле велики дио имовине али их је ових дана умијешани Нијемац "претекао" поставивши компанију на берзу и за кратко вријеме би могао зарадити милионе долара.

Дотком је прилично активна особа и такође је недавно покренуо политичку партију "Интернет партија" којом жели да заустави шпијунирање преко интернета.

Нијемац висок два метра и тежак 130 килограма, који је своје званично име Ким Шмиц промијенио у Ким Дотком, бивши је хакер који је добио свој први рачунар када је имао девет година. Као дијете је продавао копије видео игара својим пријатељима, а деведесетих година, када се појавио интернет, Шмиц је почео хаковати рачунаре уз помоћ телефона.

Он не крије своју хакерску прошлост и признаје да је упадао у рачунарске мреже Пентагона, NASA и великих свјетских банака. Након што је 1998. године осуђен због хаковања, постао је савјетник са рачунарску безбједност. Почео се бавити интернет бизнисом и убрзо је постао познат као дио нових њемачких богаташа. У Њемачкој је 2002. године био осуђен на 20 мјесеци затвора, условну због илегалне праксе трговања акција и након тога се одселио на Нови Зеланд гдје је и покренуо сајт "Megaupload".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана