Кент Брентли, љекар који је преживио еболу

Борис Ђурић, CNN
Кент Брентли, љекар који је преживио еболу

Доктор Кент Брентли је много пута био суочен са смрћу док је помагао жртвама еболе у Западној Африци. Али није требало дуго да смрт њега погледа. Брентли је могао бити један од преко 1.500 жртава, које су подлегле у посљедњој епидемији еболе, да није добио експериментални лијек којим је излијечен.

Љекари му нису говорили да ће преживјети док је лежао у кревету у Либерији, а и нису морали.

- Имао сам осјећај да ћу умријети. Рекао сам сестри која је пазила на мене да сам болестан и да немам резервну енергију у себи и да не знам колико ћу још моћи издржати - каже Брентли.

Он је добро научио о каквој болести је ријеч, још од дана када је студирао медицину на Универзитету Индијана. Да је еболу добио у САД имао би на располагању доста модерних машина и ствари који би му помогле да се осјећа боље.

Али овог љета није имао све те ствари на располагању у Либерији, гдје су болнице затворене, јер су постале "расадници еболе". Он се морао ослонити на своје знање и вјеру.

Брентли је одлучио да оде у Африку, јер је људима била потребна помоћ и он је желио да помогне. Године 2013. почео је да ради за хуманитарну организацију "Самарићанска помоћ". У почетку се бавио општом медицином, али када је почело ширење еболе постао је директор Центра за еболу који је организација успоставила у главном граду Монровији. То је био његов посао све до јутра 23. јула ове године.

- Када сам се пробудио то јутро осјећао сам се помало буновним и имао сам повишену температуру - присјећао се Брентли почетка болести да би убрзо сазнао да има температуру нешто вишу од 37 степени Целзијуса. Брзо је почео да схвата да има еболу и једино олакшање му је било што са њим нису били његова жена Ембер и њихово двоје дјеце. Ипак, његова породица се бринула за њега.

- Видјела сам како лијечи особе које су већ добиле болест и знала сам какав је исход - рекла је Ембер.

Кент је, ипак, имао среће и на крају је преживио. Према налазима Свјетске здравствене организације, више од половине пацијената заражених вирусом еболе није преживјело, што говори о каквој убитачној болести је ријеч. Ебола се не преноси ваздухом или водом, већ се шири у контакту са органима или тјелесним течностима као што је пљувачка, крв и урин заражених људи. Она изазива хеморагичну грозницу која погађа више органа у тијелу и често је прате крварења.

Другог августа Брентли је пребачен медицинским авионом у САД и у заштитном бијелом одијелу ушетао је у болницу Емори смјештену у граду Атланти. Смјештен је у изоловано болничко одјељење и било му је забрањено да директно контактира са другим људима. Ембер га је посјећивала, али га је могла видјети једино кроз стаклени зид и причати са њим преко интерфона.

До 21. августа прича је већ била другачија. Он се тада већ руковао и грлио са медицинским сестрама и љекарима које до неколико дана раније није смио ни да додирне. Начелник инфективне клинике у Еморију Брус Рибнер је рекао да Кент не представља опасност по јавно здравље и да може слободно ићи кући.

- Данас је чудесан дан. Узбуђен сам што сам жив и што опет могу бити са својом породицом - каже Кент.

Он, ипак, разумије да је борба против еболе далеко од завршене. Његових двоје америчких колега заразили су се вирусом након њега. Сада се налазе у истој болници у којој се и он лијечио. У свијету тренутно не постоји званични лијек против еболе и стандардни третман за њено сузбијање. За сада је епидемија болести ограничена на Западну Африку и иако број заражених опада у Гвинеји, њихов број се повећава у Либерији и Сијера Леонеу. У најбољем случају биће потребно шест мјесеци да би се сузбила епидемија Еболе у Африци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана