Кембриџов рjечник промjенио дефиниције ријечи "мушкарац" и "жена"

Г.С.
Кембриџов рjечник промjенио дефиниције ријечи "мушкарац" и "жена"

Кембриџов рjечник промjенио је дефиниције рijечи "мушкарац" и "жена" како би ове термине учинио инклузивнијим за особе који се не идентификују као свој биолошки пол, и због тога се нашао на мети напада конзервативне струје.

Овај рjечник сада допуњује дефиниције за мушкарца и жену, те жену дефинише као "одраслу особу која живи као жена и идентификује се као жена иако је приликом њеног рођења можда речено да је другог пола", а мушкарац је "одрасла особа која живи као мушкарац и идентификује се као мушкарац иако је на његовом рођењу можда речено да је другог пола". Примарне дефиниције "мушкарац је одрасла особа мушког пола" и "жена је одрасла особа женског пола" остају непромијењене.

Ове промјене су изазвале бијес код оних који се не слажу са проширењем термина ван оквира биологије, те како се редефинисањем друштвено прихватљивих категорија пола и рода чиниећа штета него корист.

Оно што је критичарима запало за око је што се у дефиницији жене користе замјенице они (they/them) умjесто она (she/her), алудирајући на то да се у дефиницију уводи небинарна одредница рода. Иако не знамо намjеру уредника рjечника, не смијемо заборавити да се they/them замјеница која означава једну особу користила у енглеском језику далеко прије него што су почеле да их користе небинарне особе, тако да је тешко уважити (али и оспорити) тврдњу појединих критичара.

Критичари су рекли да је ово нови "рат на жене", као и да књига "1984. није била приручник".

Вијести око ажуриране дефиниције рјечника долазе током прекретнице у вишедеценијској борби за једнакост брака у Сједињеним Државама. Предсједник Бајден је у уторак потписао Закон о поштовању брака, којим се даје федерална заштита истополним и међурасним паровима.

Док Закон о поштовању брака неће приморати државе да издају дозволе за брак истополним паровима, закон ће захтијевати да се људи сматрају вјенчанима у било којој држави све док је брак важећи у држави у којој је склопљен. Законом ће се такође укинути Закон о одбрани брака из 1996. године, који је дефинисао брак као заједницу једног мушкарца и једне жене и дозволио државама да одбију да признају истополне бракове склопљене у другим државама, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана