Катастрофа за коју нико није одговарао – породице саме траже кривце

Г.С.
Катастрофа за коју нико није одговарао – породице саме траже кривце

Европа - Трајект "МС Естонија" потонуо је 1994. у Балтичком мору. Била је то највећа катастрофа неког брода у Европи након Другог свјетског рата.

Породице жртава сада желе саме да спроведу истрагу о узроку катастрофе.

Породице жртава "Естоније“ намјеравају да ангажују рониоце и роботе који би испитали олупину брода који је потонуо у Балтичком мору.

Тим стручњака који финансира приватна иницијатива, намјерава да 18. септембра крене у акцију.

Они би требало да утврде какве штете су видљиве на олупини, да израде тродимензионални снимак и претраже околину потонулог брода на морском дну.

Шеф експедиције је Маргус Курм. Он је у естонском главном граду Талину објаснио да шведски закон по којем је забрањено роњење до олупине брода "Естонија“ важи само у Шведској. А олупина се налази у међународним водама.

"Јединствена прилика“

Ленарт Берглунд из шведске Фондације жртава и њихових породица СЕА, изјавио је да је истраживање веома важно јер се таком можда може утврдило стварни узрок несреће. А Раиво Хелерма из организације породица жртава "Мементо Маре“ наглашава: "Ми не тражимо кривце, нити покушавамо да докажемо неку постојећу теорију. Ја једноставно мислим да је ово јединствена прилика да нађемо одговоре бар на нека питања која још имамо.“

Трајект "МС Естонија“ је 28. септембра 1994. пловио из естонског Талина према шведском главном граду Стокхолму. На њему је било 989 путника и чланова посаде. Потонуо је током ноћи испред јужне финске обале. Погинуло је 852 људи, а само 137 је преживјело. Шведска, Естонија и Финска одлучиле су да се олупину брода не ваде, већ су 1995. мјесто на којем је брод потонуо прогласиле посљедњим почивалиштем жртава катастрофе. Зато је тамо роњење забрањено.

Према званичном извјештају из 1997, узрок несреће су помична врата на прамцу која су отргнута. Али, до данас постоје сумње у тачност те тврдње. Сниматељи документарних филмова недавно су поново покренули расправу о томе, након што су уз помоћ подводног робота утврдили да на трупу брода постоје рупе преносо Дојчевеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана