Катар: Радници у логорима, терористи у луксузу

Агенције
Катар: Радници у логорима, терористи у луксузу

Вашингтон - Више од 1,4 милиона странаца који су дошли у Катар да раде живе у радничким логорима, док истовремено вође талибанских екстремиста уживају највећи луксуз у тој земљи.

Катарско министарство за развој, планирање и статистику објавило је резултате пописа становништва у тој земљи који показују да од 2,4 милиона људи њих скоро 60 одсто живи у радним логорима. Ријеч је странцима који су најчешће ангажовани на грађевини јер Катар убрзано припрема грандиозно Свјетско првенство у фудбалу 2022.

Катар често нападају и "Амнести интернешенел" и Свјетска организација рада и многи други због језивих услова у којима живе и раде странци, најчешће из сиромашних земаља Азије, попут Индије и Непала. Фотографије које се појављују по западним медијима приказују људе смјештене у претрпане уске собице по креветима на спрат.

- Држава је направила мало у погледу радничких права миграната, упркос обећањима да ће поправити радне услове - истичу у "Амнестију". Међутим, Катар пориче ове оптужбе, те власти тврде да су учињена нека побољшања.

Радници се жале на лош смјештај и на то да раде по шест дана седмично од јутра до мрака. Плате су од девет до 10 долара дневно, нису редовне, уколико се повриједе, препуштени су сами себи јер им послодавци не плаћају никакве медицинске трошкове.

- Радите цијели дан на отвореном по великој врућини. Нема хладне питке воде, само топле. Нико не уважава ваше жалбе. Породица се узда у мене, али не могу им рећи како је овдје, јер би ми рекли да се вратим кући - прича Френк из Кеније.

На градилиштима вриједним и више од милијарду долара стално се гине због слабих безбједносних мјера. Само прошле седмице у Катару је погинуло 11 радника. Заливску монархију оптужују и за кријумчарење људи, као и за само 4,25 квадратних метара животног простора по раднику.

Катар због тога данас слови као развијена робовласничка држава у 21. вијеку, али и као један од најгорих примјера државног спонзорисања међународног тероризма. Чак су и званичници из САД у неколико наврата упозоравали да Катар даје индиректну подршку "Ал-Каиди", а директну Исламској држави у њиховим ратовима у Сирији и Ираку.

Са друге стране, вође терористичких група јако су цијењене у тој заливској држави. Вјероватно се нико при здравој памети не би желио мијењати за живот какав воде чланови екстремних група, осим можда кад није ријеч о преговарачима са талибанске стране који тренутно живе у Дохи, у Катару.

Талибани дане проводе у екстремном луксузу и комфору који су им осигурани у богаташким четвртима Дохе, гдје их чувају снаге безбједности и војска.

- Земља богата нафтом осигурала је својим талибанским гостима и њиховим породицама невјероватан комфор. Возе се луксузним аутомобилима, имају бесплатну медицинску заштиту и живе у кућама који изгледају као дворци - пише амерички "Њузвик". Лист додаје да се нико од њих не скрива, њихови идентитети су познати и њихове дневне активности и кретање нису ограничени, иако припадају групи која је одговорна за масовна убиства и тероризам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана