Карлос Слим: Интуицијом и штедљивошћу до богатства

Тања Милаковић
Карлос Слим: Интуицијом и штедљивошћу до богатства

Карлос Слим је мексички бизнисмен углавном усмјерен на телекомуникациону индустрију и према рачуници америчког часописа "Форбс", најбогатији је човјек на свијету. Као и сваки други човјек, Слим се суочио са много промашаја и разочарења, а открио је које навике су га довеле до пословног успјеха.

Отац му је умро када му је било само 13 година и морао је много да ради, прихватајући послове на сатницу како би сакупио довољно новца да би могао да заврши школу, пренијели су портали. Карлос је много радио и поднио је велике жртве док није дошао до позиције на којој се налази сада.

Карлос Слим има ту вјештину да зна када да се упусти у неки посао, а када не. Постао је милијардер послије економског слома 1982. када је јефтино инвестирао у пројекте који ће касније достићи велику вриједност. Вјеровао је у своју земљу онда када су се други мексички инвеститори ослобађали свог капитала. Када се економска ситуација поправила, Слимово богатство је увећано, а приход убрзан.

Његов отац, Хулијан Слим, научио је своју дјецу како да управљају својим новцем. Говорио им је да биљеже све своје приходе и трошкове још док су били веома мали. Карлос Слим је учио веома брзо и са 12 година оставио је свој први уштеђени новац у банку.

Слим је прве лекције из пословања добио још у дјетињству, када му је дјед дао штедну књижицу са редовним седмичним издржавањем да би Карлос научио да управља својим приходима и расходима.

Карлос и његова породица живели су скромно на почетку каријере. Инвестирао је зарађени новац у ширење посла, умјесто да га потроши на брза кола и огромне куће, као што би већина људи учинила. Због тога и не чуди много што данас посједује толико богатство.

Назив његове компаније "Групо Карсо" настао је од комбинације првих слова његовог имена и имена његове покојне жене: Карлос и Сомаја. Он воли своју породицу, поштује их и сваки слободан тренутак проводи са њима. Његова породица и даље је на окупу за вечером понедјељком.

Када је Слимова компанија купила "Телефонос де Мексико" ("Телемакс"), Слим је дошао на идеју како да грађанима олакша тешку економску ситуацију у Мексику: продавао је мобилне телефоне са припејд сервисом и, умјесто да корисници добијају рачун на крају мјесеца, било им је омогућено да унапријед уплате износ који им је потребан.

Та услуга је данас доступна широм свијета. Од када је то увео, број корисника се у сљедећих 15 година повећавао сваке године за 66 одсто. Његова компанија је сада највећи мобилни оператер у Јужној Америци.

Карлос Слим је до сада уложио новац у некретнине, у компанију која производи грађевинске машине и материјал, у руднике, у производњу дувана, у малопродајне објекте и телекомуникације и све то га је учинило богатим и познатим. Ово потврђује изреку која каже да "не треба сва јаја ставити у једну корпу".

Осим тога, Слим је дарежљив. Дао је много новца добротворним организацијама, а има и сопствену фондацију која се бави развијањем капитала Мексиканаца кроз програме обуке и тренинга. Осим залагања да се побољшају здравље и исхрана угрожених, обезбиједио је и новац за школарину стотинама студената.

Према избору "Форбса", Карлос Слим је најбогатији човјек на свијету и његово богатство се процјењује на око 75 милијарди долара.

Пажњу свјетске јавности изазвао је тек кад је прије пет година на првом мјесту "Форбсове" листе најбогатијих људи на свијету замијенио власника "Мајкрософта" Била Гејтса.

Код просјечног Мексиканца не може да прође ниједан дан а да не купи један од производа или не користи услугу једне од 220 компанија које посједује Карлос Слим. Како би одржао свој утицај над царством које се ширило, његови синови и зетови постављени су на чело многих компанија, које данас запошљавају 218.000 радника.

Већ 40 година живи у истој кући, нема јахту, сам вози "мерцедес" и власник је највеће приватне колекције Роденових скулптура.

Продавао сличице

Син имиграната из Либана почео је бизнис ни из чега. Још као клинац показивао је велики таленат за пословање. Куповао је сличице бејзбол играча и продавао их другој дјеци, наравно за већи износ, пажљиво водећи рачуна да увијек буде у плусу. Прије него што је напунио 30 година, посједовао је компанију која је производила освјежавајућа пића, као и брокерску фирму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана