Каракул: Мртво море на крову свијета

Aгенције
Каракул: Мртво море на крову свијета

Слано језеро Каракул налази се на готово четири хиљаде метара надморске висине, угнијежђено између сњежних врхова таџикистанског платоа Памир и представља једно је од највиших језера на свијету.

Сматра се да је језеро настало након удара метеора прије више милиона година, а његове воде чине праву оазу усред негостољубивог и каменитог пејзажа Памира. У викторијанско доба ови предјели су сматрани "кровом свијета". 

Упркос својој љепоти, ово језеро је прилично беживотно, а мјештани тврде да је, због количине салинитета и густине воде, једрење готово немогуће, јер постоји велика опасност од превртања чамца. Због тога су дизајнирали посебне чамце са оловним баластом на дну.  

Што је вода гушћа, то су предмети који плутају мање стабилни, јер је дубина плутања све мања.  

Каракул је прилично негостољубив и према својим малобројним становницима, малој заједници Киргизијаца који живе у селу названом по језеру. Заједница опстаје захваљујући номадском сточарству и узгоју оваца и коза.  

Сељани љета проводе на високим пашњацима, а зими се враћају у село како би некако прегрмили екстремно ниске планинске температуре које падају и до -45 степени Целзијуса.  

Језеро је чувено по својој промјенивој боји, која рефлектује околне врхове и сјаји тамнозеленом, азурном или свјетлоплавом бојом, у зависности од свијетла. Када сунце зађе иза планинских врхова, језеро, дубоко и до 238 метара, постаје тамно попут ноћи. Због тога га често називају и "црним језером".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана