Капучино само ујутро, такос само рукама

приредио: Миленко Киндл
Капучино само ујутро, такос само рукама

Вјероватно сте се некад нашли у ситуацији да се за столом понашате пристојно, придржавајући се свих правила бонтона, али ваши домаћини у страној земљи вас ипак необично гледају.

Обичаји везани уз храну и пиће разликују се широм свијета и добро их је упознати, да у новој средини не бисте испали непристојни, незахвални или упали у неприлике.

Лактови су вам уз тијело и пристојно се служите виљушком и ножем, али чим нисте код куће, ствари су нешто компликованије. У неким срединама, на примјер, храну је недопустиво дотакнути лијевом руком, док на другом крају свијета у неким ситуацијама чашу треба држати с обје руке.

За почетак, свратићемо до Азије.

У Тајланду не стављајте храну у уста виљушком. Умјесто тога виљушку користите само да бисте храну гурнули до кашике. Изузетак су нека подручја сјеверног и сјевероисточног Тајланда у којима се храна традиционално једе рукама.

У Јапану, опет, никада немојте забадати штапиће окомито у посуду с пиринчем, јер то локално становништво подсјећа на сахране. Ако једете штапићима, између залогаја треба да их одложите равно испред себе паралелно с ивицом стола.

Једете ли у Кини рибу, никада је немојте окретати, посебно ако се налазите у јужним провинцијама или Хонгконгу. Разлог је то што је израз за окретање рибе "дао јуе" на кинеском сличан призивању несреће. То би се могло протумачити као да кажете да би се рибарски брод могао преврнути.

Најпразновјернији Кинези због тога ће чак доњи дио рибе оставити нетакнутим.

Ако вас старија особа понуди пићем у Кореји, чашу обавезно држите с обје руке. На тај начин старијима одајете пошту, што је важна ствар у корејској култури. Након што с обје руке примите чашу, окрените главу и отпијте дискретан гутљај.

Такође, непристојно је да почнете јести док то не учини најстарији мушкарац или да одете од стола док он није појео.

На Блиском истоку, у Индији, али и у исламским дијеловима Африке никако немојте јести лијевом руком, која се повезује с тјелесним нечистоћама, тачније брисањем послије нужде. Лијевом руком није пожељно додавати ни важнија документа, а изузетак могу учинити једино љеваци који при том не смију да се служе десницом.

Пијете ли кафу у друштву бедуина, домаћин ће вам стално доливати у шољицу док је, као знак да више не желите, не окренете два-три пута.

Слична ситуација је и са месом са жара у Бразилу. На столовима специјализованих месних ресторана или "шураскарија" налазе се жетони или картони чија зелена страна означава да сте гладни, а црвена да више не можете јести. Особље, наиме, стално кружи рестораном с различитим комадима печене телетине или јунетине и неће престати да вам их дају док не виде "црвени картон".

У Мексику, пак, ни у најотмјенијем ресторану не смијете јести такосе ножем и виљушком. Бојите се да ћете све запрљати комадима пасуља и исцурјеле салсе? Штета, јер Мексиканци једење такоса ножем и виљушком доживљавају снобовским, као да хамбургер једете сребрним прибором. Зато будите пристојни и једите рукама.

У Чилеу, међутим, ништа, па чак ни пржене кромпириће немојте јести рукама, јер су манири тамо мало формалнији него у другим дијеловима Јужне Америке. Због тога, чак и ако би вам било најзгодније да нешто узмете прстима, послужите се виљушком.

Локално становништво у Чилеу жели што више да се поистовијети с европском културом, па су виљушка и нож за столом обавезни, чак и када претјерују.

На традиционалној прослави званој "супра" у Грузији непристојно је пијуцкати вино. Напитак за који тврде да су га правили и прије старих Грка испијају тек послије здравица. Али на њих нећете морати дуго да чекате јер се, једна за другом, дижу врло често, почевши од среће и здравља за претке и потомке, до испијања у славу кућних љубимаца, аутомобила и машина.

У Италији, опет, не гледају добро на послијеподневно испијање капучина за који вјерују да га треба пити само ујутро, по могућности уз слатко пециво за доручак. Касније током дана, кажу, може наштетити стомаку па послије осталих оброка препоручују да се попије еспресо.

Такође, у Италији није пристојно тражити пармезан уколико вам га не понуде уз оброк. Посебно га није пожељно стављати на све врсте тјестенине, јер у неким случајевима Италијани то гледају као светогрђе.

Французи не толеришу једење хљеба прије оброка. Хљеб се, међутим, може јести уз оброк или на крају ручка или вечере уз избор сирева.

Пиће се никад не одбија

У Русији никада немојте мијешати вотку, омиљено пиће које Руси увијек пију чисто. Изузетак је једино мијешање с пивом познато као "јорш". Ипак, од мијешања постоји само један већи промашај, а то је одбијање понуђеног пића. Позив на чашицу знак је пријатељства и разумно је да га прихватите, па чак и ако је рано ујутро.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана