Кан: да ли је кич замjенио гламур?

Aгенције
Кан: да ли је кич замjенио гламур?

Кан - Кан је некада био филмски фестивал за префињене звијезде. Данас је накинђурена парада познатих личности са C-листе које неуморно промовишу себе и производе за које су плаћене да их рекламирају.

Већина модних зналаца ће се сложити да је пјевачица Шерил Кол била прави „хит" на црвеном тепиху у Кану ове године. У спекатуларној хаљини „стефан ролан" и захвајујући тиму стилиста из L'Oreala, Колова никад није изгледала више као филмска дива

Али проблем је у томе што је она, заправо, ријалити ТВ звијезда и најближе што је пришла великом екрану је двоминутна епизода у филму „What To Expect When You're Expecting".

И премда је званични повод Шерилиног појављивања на Кроазети било њено присуствовање премијери француског филма „Amour" Михаела Ханекеа, читав догађај се свео на то да се искористи њен имиџ - и престиж Канског фестивала - да би се продало што више кармина и ајлајнера од Сандерленда до Шангаја.

L'Oreal, са којим музичарка има уносан уговор, платио је богатство да би Британка неколико сати присуствовала 65. Канском фестивалу - прошетала црвеном тепихом и вратила се исте вечери кући приватним авионом.

Тих неколико корака испред Велике дворане коштало је компанију 300.000 фунти, не рачунајући милион и по колико Колова добија годишње као амбасадорка овог козметичког бренда.

С обзиром на медијску пажњу коју је изазвала Шерилина кратка шетња Кроазетом, компанија је свакако задовољна уложеним новцем.

Да ли је Шерил уопште одгледала филм на чију је премијеру долетјела? Овога пута јесте; прича се да је прошле године изашла из сале послије 10 минута. Међутим, на Канском фестивалу филмови су одавно у другом плану, а Шерилин „случај" је само врх леденог бријега.

Фестивал су преплавиле журке и промоције званичних спонзора а филмске пројекције потпуно су засјењене другим „циркусом" који се одвија у близини, са бесплатним шампањцем, свеприсутним медијима и старлетама попут Ким Кардашијан, Кели Брук и Парис Хилтон које су све стигле у град да продају себе.

Оно што је некада била елегантна прослава кинематографије данас је разводњено и унижено присуством оних којима ту није мјесто - промотерима одређених производа који су се сјатили на југ Француске да „узјашу" на талас Канског успјеха и гламура.

Ко плаћа за све те „баханалије"?

Chopard, Martini, Grey Goose, Белведере водка, Гучи, Мерцедес - листа луксузних брендова који су вољни да се истроше у Кану је подужа. На примjер, журка коју је органзиовала кућа De Grisogono, специјализована за дијаманте, у Хотелу du Cap, коштала је око 3 милиона фунти.
Насљеднице Парис и Ники Хилтон су присуствовале овом догађају на коме је музику пуштао Таио Крус а просторију красило седам диајмантских подијума.

Нема бољег мјеста да промовишете свој скупоцени производ од Кана. „Фестивал се (рас)продао", казао је један дугогоишњи посјетилац ове филмске смотре.

Суптилност је замењена прекомерношћу. Лијечени алкохоличар Рони Вуд реламирао је једну марку водке, секси маторка Џејн Фонда креме против бора а манекенка/глумица Мила Јововић L'Oreal фарбе за косу.

Ким Кардашијан, Кели Брук и лејди Викторија Херви су неуморно промовисале саме себе, као да их је било на свакој јахти и сваком штанду гдjе се точио бесплатни шампањац.

Кели Брук је присуствовала photo-callu са британским комичарем Китом Лемоном, прошетала црвеним тепихом пред три премијере, била на двијема великим журкама и успјела да у свој распоред „угура" и снимање у купаћем костиму.

Међутим, њени упорни покушаји да направи озбиљну филмску каријеру нису уродили плодом. И свако ко ју је икад гледао у неком остварењу зна да Бруковој није мјесто у Кану.

Фотограф Дејв Хоган, који прати Кан преко 20 година, каже да су филмови одавно у другом плану. „Црвени тепих се сада користи за продају. Свака дјевојка на црвеном тепиху, било Кели или нека друга, продаје накит или гардеробу или козметику", каже Дејв.

Кан је постао масовни модни догађај, већи од Недјеља моде у Паризу или Лондону. Компаније ће радо платити некоме пут до фестивала јер се исплати сваки цент за медијску пажњу коју ће добити. Модне куће и јувелирнице ће им обезбједити стајлинг а остали... па, њима се исплати чак и сет фотографија испред брендиране табле.

Дејв Хоган процјењује да ће неко попут Кели Брук добити између 20.000 и 30.000 фунти за брзински photo-call јер је експонираност скоро гарантована.

„Ту су формални уговори а ту су и пријатељске везе, како их ја називам, са јувелирима. Ако се појавите на њихвој журци, слиједећи пут ће вам позајмити накит за црвени тепих".

То се исплатило кући Де Грисогоно која је ове године на свој коктел довела Милу Јововић и Хајди Клум.

У Кану има 5.000 акредитованих новинара и сви траже слиједећу велику причу. Велики брендови троше богатство у нади да ће се „очешати" о сав тај гламур.

Колико је ствар узела маха говори податак да су апартмани са поклонима - гдје се звјездама поклањају производи и услуге - некада присутни само на додјели Оскара, сада актуелни и у Кану.

Апартмани, махом у хотелима Martinez и Carlton, су најбоље чувана тајна фестивала. Ове године Chopard и L'Oreal имају апартмане у Мартинезу. L'Oreal има на услузи 24/7 три шминкера, специјалисту за нокте, три фризера и козметичара.

Свој апартма има либански дизајнер Еле Сааб чије су креације ове године у Кану носиле многе звијезде.

Други уносан сектор су добротворни догађаји. „Отац" свих је Амфар, на коме се прикупља новац за напредак у лијечењу сиде. Томе су присуствовала највећа имена, од Шерон Стоун и Мадоне до нове кнегиње од Монака.

Ове године је Амфар добио ривала: Шон Пен је организовао велику журку на Арманијевој јахти и тражио од званица да испишу чекове за Хаити. Између осталих, присуствовале су његове колеге Џерард Батлер и Бен Стилер.

„Зашто сам молио за вашу пажњу у овај касни час када имате друге журке на које треба да одете и друге људе које треба да ј...?", казао је Пен. „Зато што сам се, једном давно, стидио себе више него сада и мислим да и ви треба тако да размишљате".

Прикупио је преко милион фунти.

Звјезда серијала „Увод у анатомију" Ерик Дејн присуствовао је другој журци на којој је затражио цигарету од неког госта. „Зар ви нисте доктор?", нашалио се гост, на шта је Дејн мртав-хладан рекао, „Ја сам жртва".

А како фестивал сваке године постаје све огољенија комерцијална вртешка, изгледа да Дејн није једини.

 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана