Камере контролишу да ли путници носе заштитне маске

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Француска Влада одобрила је употребу надзорних камера како би израчунала колико путника у градском превозу носи заштитне маске.

Новим декретом Владе оператерима јавног превоза омогућено је кориштење интелигентног видео система за мјерење стопе ношења заштитне маске у транспорту.

Француски надзорни орган за заштиту података, ЦНИЛ, саопштио је да ће се "паметне" камере користити у аутобусима, у метроу и возовима како би се стекао увид у то колико путници поштују мјеру обавезног ношења заштитне маске.

Влада је саопштила да ће камере само пратити број људи који носи маске, без идентификације појединаца.

Слична иницијатива предложена још у децембру, али је Влада оставила ту идеју по страни након што је ЦНИЛ рекао да ризикује "подривање правилног функционисања демократског друштва" те да не постоји јасан правни оквир под којим се то може оправдати.

Агенција је саопштила да је други пут одлучила да одобри програм надзора јер је Влада јасно изнијела сврху овог система и утврђено је да камере неће "обрађивати биометријске податке" и стога не "представљају уређај за препознавање лица".

Групе за грађанска права врло брзо су реаговале, рекавши да се ради о дистопијским идејама и "ауторитарној офанзиви".

Такође, групе сматрају да је Влада овим прекршила законе Француске, као и прописе ЕУ у вези са обрадом личних података, преноси "Раша тудеј".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана