Камени торањ два пута већи од Ајфелове куле: Мјесто на које нико не смије да се попне ФОТО

ГС
Foto: Принтскрин

Аустралијски Монт Еверест висок је скоро као два Ајфелова торња, а о освајању његовог врха сањају људи са свих страна свијета.

Највиши камени торањ на свијету изгледа попут какве тачкице у Тасмановом мору, на "ивици" Тихог окена између источне обале Аустралије и острва Тасманије на западу, Новог Зеланда, Норфолка и Нове Каледоније на истоку.

Они који су се с њиме сусрели готово да нису могли да повјерују колико је огроман. Са својих 562 метра који извиру из великог плаветнила, Балова пирамида чини се као да додирује облаке.

Готово двоструко већи од Ајфеловог торња, тај се камени старац налази око 700 километара сјевероисточно од Сиднеја. Пирамида је заправо угашени вулкан којем је само врх остао изнад воде, а посљедњи пут је био активан прије седам милиона година.

Отада се око њега играју птице, рибе, као и друга морска бића, а привлачи и пажњу морепловаца, пилота, као и пењача који сањају о томе да се попну до врха. Први човјек за којег се зна да је угледао тај големи торањ био је Хенри Бал, који га је јасно, назвао по себи. Хенри је 1788. пролазио с бродом Суплај, превозећи досељенике на Норфолк.

Око 20 километара од пирамиде налази се острво Лорд Хау, с којег чамци неријетко крећу према Баловој пирамиди како би се дивили нестварној величини тог аустралијског Евереста. Тек су ријетки пењачи успјели да се изборе с јаким таласима, како би се попели на врх пирамиде. преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана