Каквим оружјем је убијен Шинзо Абе

ГС
Foto: РТС

Ако желите да набавите оружје у Јапану, превасходно пушке и сачмарице, за лов или спорт, неопходно је да добијете лиценцу и да прођете дуготрајне безбједносне провјере.

Строга процедура један је од разлога зашто у Јапану има веома мало наоружања. Оружје носи полиција и војска.

Атентатор на Абеа, Тетсуја Јамагами (41), бивши је припадник јапанске морнарице и баш тај податак из његове биографије показује да је био способан да направи импровизовано оружје из кога је пуцао на бившег премијера Јапана, истиче за РТС стручњак за оружје Владимир Баровић.

Напомиње да постоје стручни сајтови уз помоћ којих може да се направи бомба или оружје такорећи "из мамине кухиње".

"Један од тих сајтова био је повезан са Ал Каидом. Они су вама буквално давали инструкције како да од састојака које имате у сваком домаћинству можете направити оружје. Претпостављам да је и дотични атентатор, путем интернета то учинио. Да се не лажемо, данас имате толико доступних материјала, да ко хоће лако може да направи оружје и за то вам не треба неко инжењерско знање", додаје Баровић.

На снимку се виде двије цијеви залепљене црном траком. Види се и велика количина дима, претпоставља се да су у питању два патрона.

"Веома је могуће да је користио ловачке патроне, са малих дистанци могу да направе такве ране да је немогуће зауставити крварење. Претпостављам да је користио приручне ловачке патроне. Са неколико метара не треба да нишани, не треба прецизност. Могуће да је ставио барут и металне опиљке. То има у свакој металостругарској радионици. Човјек има војно знање, због тога је могуће да тако нешто направи", каже Баровић.

Према процјенама, број оружја које држе цивили у Јапану 2019. године био је 310.400, што представља 0,25 на 100 људи.

Тај број представља најнижи ниво међу земљама Г-7. Поређења ради у САД има 393 милиона комада оружја или 120 на 100 људи. Док у Великој Британији има 5 на 100 људи, пишу свјетски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана