Какве промјене би Илон Маск могао направити на "Твитеру"

ГС
Какве промјене би Илон Маск могао направити на "Твитеру"

САН ФРАНЦИСКО - Након вишемјесечне борбе око тога да ли ће Илон Маск постати нови власник "Твитера", чини се да је компанија ушла у ново поглавље с пријављеним одласком неколико највиших руководилаца.

Амерички милијардер  званично је постао власник друштвене мреже „Твитер“, након вишемјесечних преговора са акционарима.

Прије истека рока (данас) за куповину "Твитера", објављено је да су смијењени извршни директор "Твитера" Параг Агравал, главни финансијски директор Нед Сегал и шеф правне политике, повјерења и сигурности Видзаја Гадеа.

Након тога, поставља се питање шта Маск планира да уради са платформом у наредним седмицама и мјесецима. "Гардијан" предвиђа шта се у том смислу може очекивати.

Питање слободе говора

Једно од најспорнијих питања око уговора са "Твтером" јесте Маскова забринутост око слободе говора.

Он је самопроглашени "апсолутиста слободе говора" који је изразио забринутост због тога што платформа умањује значај одређених коментара са својим алгоритмима који одређују оно што корисник види.

Прије него што је пристао да преузме "Твитер" изразио је забринутост због тога што су твитови на мистериозан начин "истакнути или мање видљиви без увида у то шта се дешава". Сугерисао је да би алгоритам отвореног кода то могао ријешити.

Подкастер Џо Роган питао је извршног директора "Тесле" у априлу, када је откривен његов план о стицању удјела у компанији, да ли ће "ослободити 'Твитер' од цензурисане веселе руље".

-Ја ћу дати савјете, које они могу, а можда и не желе слиједити - рекао је Маск.

У јучерашњој поруци оглашивачима  Маск је рекао да је купио "Твитер" јер вјерује да је за "будућност цивилизације важно имати заједнички дигитални градски трг, на којем се може расправљати о широком спектру вјеровања на здрав начин".

Међутим, признао је да платформа не може постати "бесплатан пакао за све".

-Поред придржавања закона земље, наша платформа мора бити топла и гостољубива према свима - написао је.

Маск је такође рекао да је против цензуре "која надилази закон".

Посљедица Масковог става о слободи говора је да би људи којима је забрањен приступ платформи могли вратити своје профиле.

Профил бившег америчког предсједника Доналда Трампа је у јануару 2021. избрисан након нереда на Капитолу, а Маск је рекао да ће то поништити.

Упитан у мају о Трампу, рекао је : "Ја бих поништио трајну забрану", додајући да је Твитер "лијево пристрасан".

Масково финансирање преузимања укључује 13 милијарди долара банковног дуга који ће бити у билансу "Твитера".

Тај дуг ће морати да се плати, а у најновијим резултатима "Твитер" је генерисао негативан слободни новчани ток (трошећи више новца за вођење пословања него што узима) од скоро 124 милиона долара. "Твитер" ће морати боље од тога финансијски, а смањење трошкова је укључено у Масково размишљање.

Маск је рекао инвеститорима заинтересованим за финансирање његове куповине компаније да планира смањити 75 одсто радне снаге, преноси Кликс. Ипак,  нови извјештаји показују да је рекао запосленима у "Твитеру" приликом своје прве посјете компанији у сриједу да не планира отпустити толики број радника. Међутим, још увијек се очекује да ће направити неке резове. "Твитер" запошљава 7.500 људи.

У јуну је запосленима на "Твитеру" рекао да компанија "треба да се опорави" финансијски и смањи трошкове.

"Тренутно трошкови премашују приход", наводно је рекао Маск и додао да "то није сјајна ситуација."

Покретање апликације 'све'

Муск је у уторак написао својим више од 100 милиона пратилаца да је куповина Твиттера "убрзала стварање X, апликације за све". Није дао много више детаља, осим да би преузимање Твитера убрзало X до пет година. X је, иначе, назив за корпоративна возила која Маск користи да купи Твиттер.

Раст прихода

Убрзо након што је пристао да купи посао ове године, Маск је назначио да жели петоструко повећати годишњи приход Твиттера на 26,4 милијарде долара до 2028. године. Оглашавање чини 90 посто прихода Твиттера, а Муск је изнио низ приједлога за генерисање промета на друге начине.

Промјене које повећавају приходе укључују повећање популарности Тwиттерове премиум претплатничке услуге, раст Твитеровог пословања плаћања, наплаћивање "мале" накнаде за комерцијалне и државне кориснике и проналажење нових начина да зарадите новац од твитова који садрже важне информације или постају вирални.

Маск је упоран да је број спам налога на Твиттеровој платформи већи од броја који наводи компанија. Он вјерује да је прави број досадних, аутоматизираних налога на платформи већи од процјене коју је дао Твиттер од мање од 5 посто његових дневних активних корисника који се могу уновчити , што је кључна комерцијална метрика за компанију.

Бивши шеф обезбеђења Твиттер-а, Петер  Затко, изнио је низ навода о компанији у притужби узбуњивача у аугусту. Навео је уплитање страних влада, вишеструке пропусте у сигурности информација и лоше управљање. Твиттер је оптужио Затка за ширење "лажне приче о Твиттеру" и рекао да је отпуштен због "неефикасног водства и лошег  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана