Каква је будућност „Твитера“ након што Маск преузме контролу

Агенције
Каква је будућност „Твитера“ након што Маск преузме контролу

САН ФРАНЦИСКО - Након синоћње вијести да је најбогатији човјек на свијету Илон Маск купио „Твитер“ за 44 милијарде долара почеле су спекулације о томе каква је будућност платформе и на који начин би директор „Тесле“ могао да је промијени.

Постоји много отворених питања о томе како ће се компанија промијенити под вођством Маска - да ли ће подстаћи промјене које су касниле годинама, или ће покушати да уклони неке од заштитних мјера против узнемиравања и дезинформација, преноси РТС.

-Слобода говора је камен темељац функционалне демократије, а „Твитер“ је дигитални градски трг гдје се дебатује о кључним стварима за будућност човјечанства – истакао је Маск.

Оснивач „Твитера“ Џек Дорси је у низу твитова које је започео пјесмом „Рејдиохеда“, објаснио да, иако сматра да ниједан појединац не би требало да посједује или води „Твитер,“ вјерује у Илона Маска.

-У принципу, не вјерујем да би неко требало да посједује или води „Твитер“. „Твитер“ жели да буде јавно добро на нивоу протокола, а не компанија. Међутим, рјешавајући проблем, Илон је јединствено рјшење у које вјерујем. Вјерујем у његову мисију да прошири свјетлост свијести - навео је Дорси.

Дорси не крије љубав према „Твитеру“.

-Волим „Твитер“. „Твитер“ је ствар најближа глобалној свијести коју имамо - истиче Дорси који се новембра 2021. повукао са мјеста извршног директора компаније.

Тренутни директор „Твитера“ Параг Агравал је, према наводима Ројтерса, рекао запосленима да је будућност те друштвене мреже неизвјесна.

Недавно је Маск организовао анкету на платформи у којој је позвао кориснике да се изјасне о томе да ли желе тзв. дугме за уређивање, које је Твитер“ упорно одбијао да дода као опцију.

Агравал је тада навео да би анкету требало озбиљно да схвате, а тада је Маск већ био власник нешто више од девет одсто акција компаније.

Шта би Маск могао да уради са Твитером?

У најгорем случају, пише“ Тек кранч“, Маск би могао да „Твитер“ учини својим личним друштвеним игралиштем. У најбољем случају, он ће радити на побољшању неких од дугогодишњих проблема који су годинама мучили платформу.

У изјави након куповине Маск је рекао да жели да „учини Твитер бољим него икад“.

Каже да ће се побољшати новим функцијама, направити алгоритме отвореног кода за повећање повјерења, побиједити спам ботове и потврдити аутентичност људи, јер „Твитер“, сматра, има огроман потенцијал.

„Њујорк тајмс“ преноси да је на ТЕД конференцији овог мјесеца, Маск разрадио планове да алгоритам компаније учини моделом отвореног кода. Тиме би се омогућило корисницима да виде код који показује како су се одређене објаве појавиле на „тајмлајну“.

Маск је навео да би метод отвореног кода био бољи од тога да се „твитови мистериозно промовишу и деградирају без увида у оно што се дешава“.

-Дакле, биће више демократије - сматра Маск.

И раније је указивао на политизацију платформе и недавно је твитовао да је политика било које платформе друштвених медија „добра ако је најекстремнијих 10 одсто на лијевој и десној страни подједнако незадовољно“. Маск је критиковао  и ограничен број карактера у једној објави (твиту).

Неколико сати прије него што је договор објављен, он је на „Твитеру“ написао "Надам се да ће чак и моји најгори критичари остати на Твитеру, јер то значи слобода говора."

Такође је изнио  идеје о претварању сједишта компаније у склониште за бескућнике, уклањању реклама за плаћене кориснике и додавању провјера аутентичности платформе.

У протеклих неколико седмица Маск је више пута твитовао и своје незадовољство одбором „Твитера“ и начином на који воде компанију, а промјене у менаџменту су уобичајене када се компанија купи.

Као што је познато, Маск је већ извршни директор и „Тесле“ и “СпејсИкса“, тако да би његов капацитет да преузме још једну практичну лидерску улогу могао бити ограничен.

Више нема мањинских власника

Свјетски медији би рекли да је ово гигантски откуп са задуживањем. Као што је Маск открио прошле седмице, прикупио је 25,5 милијарди долара потпуно посвећеног дуга и финансирања маргиналних зајмова од десетак банака како би подржао понуду. Када се посао заврши, „Твитер“ ће постати приватна компанија.

„Твитер“ је једноставно пристао да се прода у "потпуно власништво" Маска. Ниједан суинвеститор није именован у саопштењу компаније, а формулација имплицира да више неће бити мањинских власника акција, преноси Кликс.

Већ је познато да Голдман Сакс и Морган Чејс раде са „Твитером“. Саопштењем од синоћ није откривено да ли је било која страна пристала платити накнаду за раскид уговора, али, како су неки свјетски медији раније објавили, Маск ће бити у проблему ако договор пропадне или једна од страна одустане. Накнаде за прекид уговора ове величине могу достићи милијарде долара, што му, са друге стране, даје велики финансијски подстицај да га доведе до краја.

Иако је у најави поновљено да Маск "обезбјеђује око 21 милијарду долара за власнички капитал“, није било више детаља о томе одакле ће тај новац доћи.

„Твитер“ је, за разлику од „Фејсбука“, релативно мала компанија са 7.000 запослених.

„Твитер“ би требао објавити своју посљедњу зараду у четвртак, прије отварања тржишта. Компанија не планира одржати конференцијски позив како би се ушли у детаље уговора - или финансијске резултате - али ће инвеститорима дати увид у стање пословања које Маск купује.

Агравал и Тејлор рекли су запосленима да ће друштвена мрежа наставити радити као и обично - укључујући и Агравала на челу - док се касније током године не закључи споразум о продаји компаније Елону Маску за 44 милијарде долара.

Мусков договор за Твиттер подлијеже ипак прво гласању акционара. Датум гласања још није саопштен.

Агравал је рекао радницима да би Маскова трансакција којом би компанија постала приватна могла потрајати и до шест мјесеци, према ријечима двоје људи који знају детаље састанка.

Извршни директор је рекао запосленима да неће бити отпуштања у овом тренутку, а када су га питали о потенцијалном замрзавању запошљавања, Агравал је рекао да компанија још увијек ради на плановима запошљавања прије него што уговор званично буде затворен.

Холгер Милер, аналитичар у Констелејшн рисерчу је оптимистичан у погледу будућности „Твитера“ с Маском на челу.

-Маск се враћа тамо гдје је почео - софтверу. Мислим да ће то бити кључно да се осигура да „Твитер“ функционише независно и да он само побољшава понуду - рекао је Миелер.

Да повратак коду није неизвјестан показује и то да је Маск 1995. основао Zip2, компанију која је давала мапе и пословне именике онлајн новинама која је касније продата произвођачу рачунара „Компак“ за 307 милиона долара. Након тога, Маск је као кооснивач направио x.com компанију за онлајн финансијске услуге, која је касније прерасла у ПејПал, вјероватно најпознатије средство за пренос новца преко интернета који је Ибеј купио је 2002. године за 1,5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана