Како утопити накит вриједан 11 милион $ украден од Ким Кардашијан

Глас Српске
Како утопити накит вриједан 11 милион $ украден од Ким Кардашијан

Америчка ријалити звезда Ким Кардашијан вероватно ће морати да каже и посљедње збогом накиту који су јој украли.

Прстен од 4, 5 милиона долара које јој је украла банда вјероватно ће бити разбијен у мање каменчиће и тако бити продат. Такође, може и да се истопи.

Медији засад различито наводе колико је људи опљачкало Кардашијан, једни кажу да их је било двојица, други петорица. Они су прерушени у полицајце упали у Паризу у собу Кардашијанове и уперили у њу пиштољ. Она је била у луксузној резиденцији у центру Париза током Недјеље моде. Пљачкаши су је везали и затворили у купатило. Украли су кутију с накитом вриједним 6,7 милиона долара и прстен од 4,5 милиона долара.

Још није сасвим јасно који комади накита су украдени, односно да ли су осигурани. Поред вјеренчиког прстена који јој је поклонио супруг, репер Кање Вест 2013. године, наводно је добила од њега још један прстен прошлог мјесеца, са великим каменом.

Пљачкаши сада морају да смисле како да продају украдену робу на отвореном тржишту, што ће вјероватно бити врло тешко.

"Ако је ријеч о дијамантском прстену, највјероватније ће завршити у комадићима. У супротном биће веома тешко да се прода. Нико неће жељети да се бави тиме", рекао је Ли Хендерсон обавијештајни официр који ради у сектору који се бави расвијетљавањем злочина у индустрији накита.

Хендерсон каже да се слике украдене робе обично одмах доставе легалним трговцима, и зато је лоповима тешко да их предају у првобитним облицима.

Пљачкаши могу да покушају да "утопе" накит што прије, али ће вјероватно морати да их продају у тек делићу њихове реалне вриједности. Такође, могу сачекати да промјене комад до непрепознатљивости па да онда покушају.

Разбијање виједног камења на мијање обезвређује их доста, али им је тако много теже ући у траг. Исто важи и за друге врсте украденог накита. На примјер неки се могу продати као сировине.

Хендерсон истиче да су пљачкаши вјероватно размишљали и корак даље односно раније и да су већ пронашли начин како да се "ослободе" робе.

"Или, може да се деси да је ово била наручена пљачка", каже он.

Чињеница је да је накит украден од једне од најпознатијих личности, тако да им неће бити лако да "растуре" робу.

"Ако је за утјеху, неће им бити лако да се отарасе накита", рекао је Хандерсон и додао да уколико је комад заиста јединствен, мало је наде да се може пратити и некада вратити.

За превенцију, овај стручњак савјетује да направите фотографије које полиција одмах може да подијели у случају крађе.

Накит такође, може да се заштити ласерским натписом који није видљив голим оком. Власти такође препоручују технику коју користе форензичари а водотпорна је и може се детектовати само под УВ свијетлом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана