Како су руски диверзанти кроз цијев дугу два километра заузели центар Авдејевке? (ВИДЕО)

Г.С.
Како су руски диверзанти кроз цијев дугу два километра заузели центар Авдејевке? (ВИДЕО)

``Користећи чињеницу да је главнина украјинске одбране била концентрисана на југоистоку, руске снаге су у ноћи између 19. и 20. јануара 2024. године са југа савладале предњу непријатељску линију дуж жељезничког насипа у већ фамозној Авдејевки.

У зору, Руси су пробили украјинску одбрану и заузели базу смјештену у бившем луксузном ресторану "Царска охота" (Царски лов) у Соборној улици 324, на углу са улицом Чернишевског. Тако је изведен продор у позадину украјинске 110. посебне механизоване бригаде.

Појава руских бораца у позадини изазвала је пометњу и панику у украјинским редовима. Дезорганизована, 110. украјинска бригада је започела повлачење дуж улица Соборнаја, Спортивна и Чернишевског до другог одбрамбеног периметра.

Руски продор представља једну од најзанимљивијих епизода досадашњег тока „СВО". Наме, борци  60. посебне диверзантско-јуришне бригаде (ОДШБр)  „Ветерани" „Експедиционог" добровољачког јуришног корпуса (ДШК(Е)) су још у јесен прошле године окрили отвор подземне цијеви пречника 800 мм која се пружала до зоне ресторана „Царска охота".

Kadrovi operacije ruskog specnaza na kome dolaze u pozadinu garnizona ukrajinskog utvrđenog područja „Carska ohota“ u Avdejevki. pic.twitter.com/83kTLq5fXk

— Oruzje Online (@oruzjeonline) January 24, 2024

Но, цијев постављена још у вријеме СССР била је практично непроходна. По узору на тунелске радове из Великог рата, Руси су ипак одлучили да прокопају пролаз и продру у непријатељску позадину. Тако су започети мукотрпни саперски радови. Пробијање цијеви вршено је само током артиљеријских дејстава како непријатељ не би чуо буку током радова.

Након што је пробијено неколико стотина метара цијеви, појавио се први проблем; недостатак кисеоника, неопходног саперима да би и даље копали. Руси су се одлучили да на појединим дионицама пробију вертикалне вентилационе отворе.

Међутим, то је изазвало још веће потешкоће – продор воде. Вода је продирала не само кроз вентилацију него и кроз отворе настале корозијом старе цијеви. Ово је приморало раднике да прво исуше већ довршени дио тунела а потом су на сцену ступили вариоци, „крпећи" сваку критичну рупу.

Тако је након вишемјесечних радова у пакленим условима успјешно пробијен подземни пут дуг око 2000 метара.

Snimak iz iste cevi Avdejevke kroz koju su ruski vojnici iz brigade „Veterani“ ulazili u neprijateljska utvrđenja pic.twitter.com/EYuYPKuWyt

— Oruzje Online (@oruzjeonline) January 24, 2024

У позним часовима 19. јануара 150 добровољаца 60. бригаде започело је мукотрпно пузање кроз канал пречника 0,8 метара. Пред зору, показало се да су се вишемесјечне муке исплатиле – Украјинци су изненађени, „Царски лов" заузет, заробљена је већа група противнчких војника и официра и омогућен даљи продор дуж улица Соборнаја, Спортивна и Чернишевског.

Данима након ове операције шириле су се вијести да се ради само о пропагандној причи и да је руски напад изведен захваљујући густој магли.

Но, на мрежама се коачно појавио и снимак радова негдје на половини пута, што је непобитно потврдило да је легенда о „метроу Авдејевке" истинита, преноси портал oruzjeonline.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана