Како су кувар и Хилари преварили Клинтона

Aгенције
Како су кувар и Хилари преварили Клинтона

Некадашњи амерички предсједник Бил Клинтон познат је као велики гурман, а његов боравак у Бијелој кући обиљежен је исхраном базираном на месу, помфриту, шећеру и ... готово ничему другом.

Извори из Бијеле куће причају како је Клинтон могао да поједе шест свињских котлета дневно и пола торте од јагода током само једног засједања.

Лукави бивши кувар Бијеле куће, Марти Монђело за Дејли Мејл је открио како је успио да превари тадашњег предсједника САД и кришом убаци немасне састојке у његова омиљена јела.

Монђело је био толико забринут да би могао да доведе до Клинтонове преране смрти, па је "попут лудог научника" почео да експериментише са здравим алтернативама.

Почео је да користи пасирану рижу као замјену за крем, сојину пасту умјесто говедине те тофу умјесто сира и некалоричне заслађиваче умјесто шећера.

Хилари Клинтон била је толико забринута због зависности свог супруга од нездраве хране, да је 1993. године довела дијеталног гуруа др Дина Орниша да ради са куварима Бијеле куће који су припремали француску кухињу.

Заједно су спремили здрав мени са јелима попут прженог поврћа са тофу сиром и лососа са поврћем.

Након што је једном припремио фетућине прилично калоричног изгледа, Монђиела је позвала забринута Хилари. Конобар му је рекао да је много љута и да би могао бити отпуштен.

"Рекла је 'Погледај! Ту је крем, ту је сир, а те су ствари забрањене', а ја сам јој објаснио како сам их направио. Њена реакција била је 'Не могу да вјерујем. Мислила сам да је то ствар прошлости'. Није била љута, већ само забринута за здравље свог супруга", каже Монђиело.

Наредно јело којим је овај кувар преварио Клинтон био је колач од сира, који је заправио био направљен од тофуа.

Упркос режиму здраве исхране, Клинтон је током своја два предсједничка мандата, имао великих проблема са тежином. Када је напустио Бијелу кућу, његова исхрана се додатно погоршала па му је 2004. уграђен бајпас, а 2010. је имао још једну операцију.

Након толиких здравствених проблема, према савјету љекара, постао је веган.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана