Како су Ескобарови нилски коњи постали друштвени проблем

Танјуг
Како су Ескобарови нилски коњи постали друштвени проблем

БОГОТА - Бивши вођа колумбијског нарко картела Пабло Ескобар био је познат по томе што је посједовао егзотичне животиње, али су сада нилски коњи које је имао почели да представљају проблем за Колумбију због неконтролисаног размножавања.

Ескобар је нилске коње држао на свом имању код града Дорадал, преноси Гардијан, а након што га је колумбијска полиција убила 1993. године, Влада је конфисковала имање и већину животиња преселила у локалне Зоо вртове, преноси Гардијан.

Неколико преосталих нилских коња почели су након тога да праве проблеме јер су почели да се неконтролисано размножавају па данас нико тачно не зна колико их има у ријеци Магдалена, најдужој у Колумбији, и околним притокама и језерима.

Званични подаци с краја прошле године говоре о 169 животиња, док званичник локалне Управе за биодиверзитет каже да би могло да их буде и више од 200.

Колумбијски биолози су недавно предвидјели да би до 2040, ако се ништа не предузме, њихов број могао да достигне 1.400 јединки. Нилски коњи се сматрају опасним животињама, јер у Африци годишње усмрте око 500 људи.

Инциденти су постали учестали и у Колумбији, гдје нилски коњи све чешће нападају фармере и уништавају усјеве.

Власти су покушале са разним методама, укључујући убијање ових животиња, али пошто је то наишло на протесте активиста, траже се друга рјешења.

Један од метода који је испробан је и хемијска кастрација, иако и тај поступак може да буде ризичан и скуп. Колумбијске власти навеле су да ће се тај пројекат кастрације наставити, као и покушаји да се неки нилски коњи удоме у Зоо вртовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана