Како Русија профитира од уговора Њемачке и Казахстана?

B92
Foto: Ilustracija

Њемачка више не купује сирову нафту из Русије како би постала независна од до скоро најважнијег лиферанта енергије.

Међутим, преко уговора о испоруци нафте са Казхстаном, Москва и даље задржава утицај у Њемачкој.

Ове седмице Казахстан је у Њемачку испоручио прву туру сирове нафте путем цјевовода "Дружба". Тиме се снебдијева важна рафинерија у источнонемачком Шведу, која је до краја прошле године готово искључиво прерађивала руску нафту. Достава 20.000 тона (145.000 барела) део је плана да Њемачка буде мање зависна од руске нафте.

Највећа европска економија ове је године прекинула куповину нафте од Русије. И то упркос чињеници да је сирова нафта из цјевовода искључена из ембарга који је Европска унија наметнула против руске нафте у оквиру санкција Москви због рата у Украјини.

Казахстан, савезник Русије, ове године жели да транспортује 1,2 милиона тона сирове нафте у Немачку. Државно казахстанско предузеће Казтрансоил већ је добило одобрење од руског партнера Трансњефта за испоруку 300.000 тона цјевоводом Дружба у овом тромјесечју.

У релативно кратком времену Њемачка је успела да нађе замјену за већину руских испорука. Међутим, било је тешко пронаћи алтернативе за Швед, јер место није повезано са западнонемачким цјевоводима и рутама испоруке.

Као резултат тога, рафинерија ради само у обиму од 60 посто. Рафинерија је тренутно снабдевена сировом нафтом са свјетског тржишта, попут САД, путем цјевовода из луке Росток.

Како Русија профитира?

Русија ће имати приходе преко накнада за превоз за које дозволу даје Трансњефт јер се проток одвија преко његове мреже. То је добродошао извор прихода за Москву у време када западне санкције и ограничење цена утичу на посао с нафтом.

Осим тога, нафта се мора превозити хиљаде километара преко руске територије, због чега испорука зависи од руске добре воље. "Морамо посматрати како ће се Русија понашати", рекла је у понедељак портпаролка немачког Министарства привреде.

Да ли се уговором крши нафтни ембарго ЕУ?

Нафта из Казахстана не подлеже ембаргу ЕУ и не спада под добровољно немачко одрицање од нафте из Русије.

Нафта из Казахстана најпре иде за Русију, где се меша с руском сировом нафтом пре него што се извезе преко руских лука. Како би избегао проблеме са западним санкцијама, Казахстан је прошле године преименовао КБЦО како би га разликовао од руског РЕБЦО-а или од сирове нафте са Урала.

У Пољској, кроз коју ће казахстанска нафта тећи у Њемачку, посебно се плаше да би могло бити тешко одредити њено поријекло.

Према наводима њемачког Министарства привреде, неизбежно је да ће дио руске нафте на овај начин доћи у Њемачку. Ипак, наводе у министарству, важно је да новац не иде у Русију јер се посао обавља с фирмом из Казахстана, а не из Русије.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана