Како остављати бакшиш широм свijета

Агенције
Како остављати бакшиш широм свijета

У многим дijеловима свijета оброк представља кључан дiо културе. Умjетност остављања бакшиша са друге стране, представља мало другачији културолошки тренутак који се може разликовати од земље до земље.

„Веома је уобичајено за људе да обилазе непознате дијелове планете а да не познају локалне обичаје и културолошке разлике које понекад могу бити заиста камен спотицања”, изјавио је Џејдон Стјуарт, који је објавио интересантну инфографику о остављању бакшиша широм свијета.

У појединим дијеловима Сјеверне Америке уобичајено је оставити бакшиш од 15 до 20 одсто конобару уколико услуга није урачуната у рачун. Са друге стране, хотелски портири који носе своје торбе за ову услугу очекују један до два долара по торби, док ће таксисти бити задовољни са напојницом која чини 10 одсто вашег рачуна за вожњу.

Међутим, уколико се налазите у Кини или Јапану, од вас се не очекује да остављате бакшиш пошто то инсинуира да газда не плаћа довољно своје особље, што вам може помоћи да уштедите за Хонг Конг, гдје је уобичајено оставити 10 одсто од укупног рачуна.

А на потпуно другом крају, у мјестима као што је Бурлингтон, уведена је посебна такса у поејдиним ресторанима која се додаје на рачун у висини од 18 одсто уколико гост говори Француски. Власници ресторана започели су овај помало необичан тренд како би довели у ред госте из Квебека који остављају мале напојнице.

У многим дијеловима Сједињених Америчких Држава минимална плата знатно је нижа него што је то у Канади, па се особље углавном ослања на напојнице како би остварили неку зараду.

Уколико се налазите у недомици, најбоље је оставити нешто више новца и рећи особи да задржи кусур.

Погледајте комплетну инфографику:

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана