Како је Сваровски постао милијардер

Танјуг
Како је Сваровски постао милијардер

Беч - Раније, бренд Сваровски је био познат по колекционарским фигурама и хаљини са 10.000 кристала у којој је Мерлин Монро пјевала рођенданску пјесму Џону Кенедију.

Данас, Сваровски је водећи свјетски произвођач брушених кристала и има 2.200 продавница широм свијета, а њихови кристали красе и креације са потписом Арманија.

Зелени брежуљак у облику главе са очима од кристала и водопадом који излази из уста "чувар" је капије Сваровски музеја у аустријском алпском градићу Ватенс.

Иза је смјештено 14 подземних комора за обраду кристала, међу којима је и највећи на свијету. Музеј је, како примећује агенција "Блумберг", прави израз историјске "борбе" те компаније између жеље да ради у тајности и потребе за публицитетом.

Данијел Сваровски основао је фирму у алпском градићу од око 8.000 становника како би сакрио своје технике брушења од конкуренције.

Вијек касније, његов унук Гернот Сваровски постао је милијардер направивши сензационалан продор на пољу малопродаје и уласком у свијет високе моде.

"Успјели су да се пробију на тржиште луксузних производа, али и да истовремено остану на тржишту ствари које можете да приуштите себи", каже за "Блоомберг" Рајнхард Бергер, предсједник инвестиционе компаније из Лихтенштајна "Валуга", која сваке године објављује извјештај о богатству у Аустрији, Њемачкој и Швајцарској.

Он истиче да је баш тај "луксуз за масе" кључ успјеха бренда Сваровски.

"Сваровски група" је у 2011. остварила профит од 2,87 милијарди евра, док је 2009. профит био 2,25 милијарди.

Скоро 80 одсто остварено је продајом кристала, а половина те продаје долази од партнерстава са модним креаторима. Другу половину чини малопродаја, посао који се стално шири откад је 1998. отворен први бутик Сваровски.

Власништво у компанији има чак 100 чланова породице Сваровски, а највећи удио Гернот (69), који држи 21 посто и вриједан је 1,3 милијарди долара, по Блумберговом индексу милијардера.

Дневно пословање данас води његов син, али познаваоци прилика се слажу да је управо Герно Сваровски стратешки "вођа клана". Осим породичног посла са кристалима, он такође поседује винограде у Кини и Аргентини, као и хотел у Канади.

Прије двије деценије, Сваровски је био познат по колекционарским кристалним фигурама и хаљини са 10.000 кристала у којој је Мерлин Монро 1962. пјевала рођенданску пјесму предсједнику САД Џону Кенедију.

Компанија је нагло почела да се шири од 1999, отварајући малопродајне објекте и стварајући партнерства са брендовима у модној индустрији - као што су чувени креатори Жан Пол Готје и Александер Меквин, којима су обезбједили бесплатне кристале - за промоцију.

Спонзорисање додјела награда и пријема, као и убацивање производа у филмове попут Џејмса Бонда "катапултирало" је Сваровски у најпознатије луксузне брендове.

Седамдесетих година, почела је и производња по наруџби, па је тако могуће наручити тоалет шољу која кошта 128.000 долара или фигурицу Микија Мауса од 9.000 долара.

Према подацима са веб сајта компаније, организација Сваровски колекционара је највећа такве врсте у свијету и броји 325.000 чланова у више од 125 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана