Каирски брицо за животиње

Борис Ђурић
Каирски брицо за животиње

Каиро - У сјенци каирског средњовјековног аквадукта Мохамед Мустафа зарађује за живот тако што сваки дан тимари и сређује домаће животиње, а породичном занату који пркоси времену учи и свог петогодишњег сина.

Мохамед је један од каирских брица за животиње који је експерт за тимарење и стилизовање коња, камила, оваца, коза, паса и магараца.

Он је трећа генерација касасина, египатски назив за ове брице, а његов дјед радио је у познатој каирској Абдин палати. Тај занат египатско друштво сматра прилично ниским занимањем јер се бави животињама, које се још могу видјети на модерним каирским улицама како вуку кола са поврћем или хрпом смећа.

Међутим, многи се ослањају на животиње и поносни су на њих па их зато воде код брице на уређење гриве или шишање длаке, нарочито уочи важних празника.

- Сви коњи су паметни. Такође и магарци, краве и пси, који нарочито желе да избјегну стилизовање - каже Мохамед. Тај мајстор свог заната каже да рад са животињама и није тако  безазлен посао.

- Један коњ ми је одгризао прст, док ме је други ударио у вилицу. Зубар ми је рекао да ћу ускоро изгубити зубе на тој страни гдје сам ударен - прича умјешни Египћанин показујући ожиљак који је скривен испод његове браде. Без обзира на то, он са поносом говори о свом послу.

-  Људи нас воле јер вјерују у квалитет услуга које пружамо. Они су вољели начин на који је радио мој отац, а ја радим исто као и мој отац - каже Мохамед док подучава свог сина Мустафу у познатом насељу Стари Каиро.

Занатлија наплаћује између три и пет долара по животињи и појединачни посао му односи око 30 минута времена, зависно од осјетљивости животиње и захтјева клијената.

- Постоји доста људи који раде овај посао, али Мохамед то ради за пажњом, а и цијене су умјерене - каже Абдулрахман Ибрахим, кочијаш који је свратио до Мохамедове радње на отвореном ради мјесечног тимарења свог коња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана