Када се Клуни бори за праву ствар

Танјуг
Када се Клуни бори за праву ствар

Глумац Џорџ Клуни је дирнуо у једну од најзначајнијих и најдужих контроверзи у свијету културне баштине, пошто је рекао да би било "веома лијепо", ако би Британски музеј вратио збирку метопа са Партенона назад у Грчку, преноси Гардијан.

Клуни је на промоцији филма "The Monuments Men" на филмском фестивалу у Берлину, у којем прича говори о тиму који покушава да спаси артефакте од нациста, упитан од стране грчког новинара да ли Британија треба да врати збирку Партенона коју чува.

"Можда не би било лоше када би је вратили, мислим да би то било фер и то је добра идеја" одговорио је познати глумац.

Према сачуваним градитељским записима, скулптуре којима су биле украшене метопе датирају из 446-440. п.н.е. Метопе садрже сачуване трагове раног класичног стила који се могу примјетити у анатомији глава фигура, у ограничавању тјелесних покрета на контуре, а не на њихов приказ помоћу мишића, и у присуству јасно видљивих вена на фигурама које приказују Кентауромакију.

Неколико метопа се још налази на здању, али, уз изузетак оних са сјеверне стране, углавном су знатно оштећене. Сачуване метопе скинуте са Партенона могу се видјети у Акропољском музеју и у Британском музеју, а једна се налази у Лувру.

Почетком 19. вијека, 1806. године, Томас Брус, лорд од Елгина је однио неке од сачуваних скулптура, захваљујући дозволи Турака. Те скулптуре, данас познате као Елгинов или Партенонски мермер, су продате 1816. године Британском музеју у Лондону, гдје су и данас изложене. Један од важних циљева грчке владе је њихово враћање у Грчку, али уложени напори још увијек нису уродили плодом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана