Кад власт не зна за шалу

Радио Дојче веле
Кад власт не зна за шалу

Двосмислене шале нису за буквалисте. А чини се да и у полицијама широм свијета има буквалиста који не читају између редова. Рука закона тако све чешће куца на врата грађана који су на интернету жељели само - да се нашале.

Један Ирац је недавно слетио у Лос Анђелес и шокирао се када му је одбијен улазак у САД. Младић је 12 часова провео у притвору. Зашто? Зато што је, прије пута у Америку о којем је сањао, на "Твитеру" својим пратиоцима обзнанио да ће се у Калифорнији проводити лудо, а то је илустровао ријечима да ће "ископати Мерилин Монро" и "уништити Америку".

- Не бих савјетовао такве изјаве, чак и када је намјера иронична - каже хамбуршки адвокат Клаус Лодигкајт.

Овај стручњак за ИТ-право каже да Американци снимају све разговоре, праве копију свега на интернету и неће пропустити ни овакве шале.

- Када начине претрагу по имену или надимку и повежу неку особу са оваквим изјавама, онда тврде да је та особа опасна за САД. Због тога треба бити веома опрезан - каже Лодигкајт.

Није ово усамљен случај. Прије него што је бијелац Џорџ Цимерман ослобођен за убиство тамнопутог тинејџера Трејвона Мартина, један 15-годишњи дјечак из градића Зиона у Илиноису написао је на интернету: "Ако он буде ослобођен, ја ћу побити све у Зиону и извући ћу се, баш као Цимерман." Убрзо су на врата покуцали полицајци, одвели младића у затвор и најозбиљније испитали да ли од њега пријети опасност. Закључили су да не пријети јер "нема оружје нити приступ оружју".

Много горе је прошао 18-годишњи Џастин Картер. Овај "залуђеник" за онлајн игре у првом лицу, посвађао се са својом екипом за видео-игре. Невоља је што је свађа била на "Фејсбуку", самим тим јавна и свима видљива. Када су другови Картеру пребацили да је "луд и блесав", он је одговорио ироничном хиперболом. "Да, скроз сам луд. Мислим да ћу побити дјецу у вртићу, гледати њихову невину крв како тече и појести једно срце, док још куца." Узалуд је Картер одмах потом дописао "LOL" (интернет скраћеница за "смијем се гласно") и "JK" ("само се шалим") – већ је провео неколико мјесеци у притвору, пуштен је уз кауцију, али му пријети вишегодишња казна.

- Конкретне пријетње против физичког интегритета на интернету представљају кривично дјело. За то се људи осуђују. Ако током истраге постоји опасност од бјекства, иде се у истражни затвор - објашњава Лодигкајт.

Ипак, смију ли америчке службе да шпијунирају приватну комуникацију грађана, чак и ако је на интернету?

- Не. У поменутом случају полиција није надгледала комуникацију него је добила информацију из окружења потенцијалног починиоца. Када вам реална особа нешто дојави, наравно да сте дужни да по томе поступите - одговара Марио Тантс из њемачке Пиратске партије.

Посљедњи примјер из Њемачке посебно је гротескан. Путем "Фејсбука" је 28-годишњи Даниел Бангерт позвао на "шетњу до комплекса Дагер"- ради се о америчким просторијама у близини Дармштата у Њемачкој. Наводно су тамо биле и канцеларије службе NSA за коју је радио и Едвард Сноуден и која је шпијунирала цијели свијет. Бангерт је писао у име фиктивног "Удружења за заштиту шпијуна". Иако је иронија видљива из авиона, америчка војна полиција се није смијала него је тражила од њемачких колега да приведу Бангерта. То је и учињено, а младић је између осталог испитиван и о својим политичким убјеђењима.

- Управо такву праксу критикујемо. Убудуће сваки грађанин, када нешто напише, мора да рачуна са посјетом полиције или агената државне безбједности. То је проблем државе која у међувремену практикује скоро тотални надзор - додаје Тантс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана