Кад се и гдје све слави Нова година?

Aгенције
Кад се и гдје све слави Нова година?

Мамурно јутро 14. јануара дефинитивно означава крај празновања и повратак устаљеном ритму, али они којима је мало и двије Нове године немају разлога за очајавање.

Довољно је да изаберу неки од двадесетак датума које ће у наредних дванаест мјесеци различите културе широм свијета обиљежити као почетак нове године по свом рачунању времена и да наставе празновање. Само у Србији биће дочекане најмање још три - исламска, јеврејска и кинеска.

Најпопуларнија „алтернативна" Нова година је кинеска, коју широм свијета обиљежава више од 1,3 милијарде људи. С обзиром на то да је ријеч о лунарном циклусу, датум дочека је „клизни" па почетак године по кинеском календару може да буде између 21. јануара и 21. фебруара. Ове године кинеска година коња дочекује се 31. јануара.

Грађани Србије исламске вјероисповести нову 1436. хиџретску годину дочекаће 25. октобра. Муслимани вријеме традиционално рачунају према лунарном календару који је око једанаест дана краћи од нашег, па почетак године пада на различите дане по грегоријанском рачунању. Тако се догодило да је 2008. године исламска нова година дочекивана два пута.

Рош хашана је празник који означава почетак јеврејске Нове године. По Грегоријанском календару може да буде између 5. септембра и 5. октобра. Ове године Рош хашана се обиљежава по заласку сунца 24. септембра. Рош хашана се обиљежава дувањем у шофар, инструмент налик на рог, што је симболични позив на буђење и упозорење на долазећи судњи дан. По јеврејској традицији, то није вријеме весеља и раскалашних прослава, већ период размишљања и самоиспитивања.

У различитим дијеловима Индије, Непалу и Мјанмару Нова година се углавном дочекује средином априла. Вијетнамска Нова је обично истог дана када и кинеска, а тибетанска може бити од јануара до марта. Иранска или персијска нова година почиње првог дана прољећа. Назива се Норуз и као празник обиљежава се у Ирану, Ираку, Авганистану, Азербејџану. Слави је више од 300 милиона људи широм свијета, а прославе се редовно организују и у Лос Анђелесу, Торонту, Њујорку, Лондону. Нову годину „по свом" чекају и на Балију, у Етиопији. Копти славе 11. септембра. Коме је и ово мало може да се присјети и неких, помало заборављених нових година, попут оне по француском револуционарном календару који се примјењивао у овој земљи од 1793. до 1805. и по којем је падала на јесењу равнодневицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана