Кад легенда о тунелу испод нацистичког логора постане стварност VIDEO

Агенције
Кад легенда о тунелу испод нацистичког логора постане стварност VIDEO

Најмање 80.000 људи - претежно Јевреја - страдало је у нацистичком логору Понар на територији данашње Литваније, пише Њузер.

Укупан број жртава највjероватније је много већи, а наћи се у Понару у оно вријеме значило је само једно - смрт.

Ипак, временом се родила легенда да је неколико затвореника успјело да ископа тунел и побјегне на слободу.

Никаквих материјалних доказа за његово постојање није било, осим свједочанстава неколицине преживелих, али чак ни када се један од мушкараца вратио на територију бившег логора, није успио да пронађе трагове пролаза.

Тако је било све до прошле године, када је магазин "Смитсонијан" објавио невјероватну причу о "Горућој бригади", групи логораша која је успјела да се спасе захваљујући огромној снази воље.Остатке ископаног тунела пронашао је међународни тим археолога, геофизичара и историчара, 72 године послије овог подвига.

Горућа бригада састојала се од око 80 логораша који су имали задатак да из масовних гробница ваде и спаљују мртва тијела (један од њих је једном приликом открио леш своје супруге). Нацисти су прибјегли овом потезу да би прикрили трагове почињених злочина јер су им се приближавале Совјетске снаге.

Везани ланцима и живећи на биједним оброцима од воде, земље и кромпира, мушкарци су кашичицама и голим рукама некако ископали 33.5 метара дугачак пролаз ка шуми која је окруживала Понар.

Када је откривено да бјеже, нацисти су почели да пуцају по њима. Преживјело је само 11 логораша.

Посљедњи преживели члан бригаде био је Мотке Зајдел, који је преминуо 2007. године.

Када се посљедњи пут обрео на рушевинама Понара, рекао је: "Ево ме овде, са својом дјецом, која имају своју дјецу. И она су нам се придружила данас. Видите ли?".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана