Јужнокорејци „постали млађи” због новог рачунања времена

Срна
Јужнокорејци „постали млађи” због новог рачунања времена

СЕУЛ - Јужнокорејци су данас постали годину или двије млађи пошто су ступили на снагу нови закони према којима се користи само међународни метод бројања година умјесто традиционалног начина.

Према старосном систему који се најчешће користи у свакодневном животу Јужнокорејаца, сматра се да људи имају годину дана при рођењу, а сљедећа година се додаје сваког 1. јануара.

Ова земља је од раних шездесетих користила међународну норму рачунања од нуле при рођењу и додавања године на сваки рођендан за медицинске и правне документе. Многи Јужнокорејци су наставили да користе традиционалну методу.

Јужна Кореја је у децембру усвојила законе за укидање традиционалне методе и потпуно усвајање међународног стандарда.

-Очекујемо да ће правни спорови, жалбе и друштвена конфузија до којих је дошло око израчунавања старости бити знатно смањени - рекао је министар законодавства Ли Ван Кју.

Истраживање које је спроведено у септембру 2022. године показало је да 86 одсто Јужнокорејаца спремно да користити међународно доба у свакодневном животу када нови закони ступе на снагу.

-Требао сам да напуним 30 сљедеће године (по традиционалном корејском систему), али сада имам још мало зарађеног времена и свиђа ми се. Сјајно је осјећати се као да постајем млађи - рекао је Чои Хјун Џи (27), канцеларијски радник у Сеулу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана