Јутарња кафа у друштву Барбике и Дракуле

Неда Дреч
Јутарња кафа у друштву Барбике и Дракуле

Широм свијета све је више необичних локала који заиста остају у памћењу и који су идеални за све оне којима је досадило да испијају јутарњу кафу или пиће са пријатељима у "безличним, обичним" кафићима.

Са розе софама, столовима у облику ципела са штиклом и столицама украшеним балетским хаљиницама, на Тајвану је недавно отворен први ресторан на тему Барбике.

Амерички произвођач играчака "Мател" дао је дозволу тајванској ресторанској групи "Синлаку" да отвори "Барби кафе" у нади да ће нови ресторан у пословном крају Тајпеја помоћи у промовисању Барбике као модне марке.

- Изабрали смо Тајван јер су тематски ресторани овдје веома популарни и успјешни. Увјерени смо да ће "Барби кафе" добро промовисати нашу марку - рекла је менаџерка у "Мателу" задужена за Азију Иги Јип.

За Џесику Хо и њену петогодишњу кћерку, ресторан у Тајпеју је апсолутни хит.

- И моја кћерка и ја волимо Барбику а ово је тако слатко мјесто и остварење сна - рекла је она.

У САД-у су недавно отворени кафићи гдје уз чај и кафу посјетиоци могу добити и "шољицу" разговора о смрти.

- Циљ "Кафића смрти" је да се подигне људима свијест о смрти и да им се понуди начин како да прихвате смрт њихових ближњих - објаснила је Лизи Мајлс која је социјални радник и организатор ових "сесија".

У овим кафићима дискусије се мијењају, а форма остаје иста. Када разговор крене дискусија се развија у разним правцима. Неки људи желе да причају о прављењу тестамента, док други желе да разговарају са мртвима.

 "Кафићи смрти" почели су са радом 2004. када је социолог Бернард Кретаз први такав отворио у Швајцарској, јер је смрт била поље његовог истраживања, па је наставио да организује такве вечери у Белгији и Француској.

Сваки кафић има социјалног радника, консултанта за сахране или неког сличне професије ко има искуства са смрћу.

Ако неко жели да јутарњу кафу попије на дрвету, неће бити никакав проблем, само ако има новца да оде у Јужноафричку Републику. Ту је отворен "Baobab Tree bar", који се налази у шупљој унутрашњости највећег баобаб дрва на свијету. Ово шест хиљада година старо дрво може угостити двадесетак посјетилаца.

Осим у унутрашњости дрвета, једно од необичних мјеста на којем се може попити пиће је и - под водом. Такво јединствено искуство омогућава израелски "The Red Sea Star" - први подводни бар на свијету. Уз то што у њему можете уживати у погледу на богат живот тропског подморја, кафић нуди и спектакуларан, несвакидашњи интеријер – столице изгледају попут медуза и хоботница, а под је у облику звијезде и прекривен је пијеском.

На кафиће у којима је апсолутно све (до  чаша) израђено од леда не можете наићи само у хладним државама већ и - усред пустињске жеге Дубаија. "Chill Out Cafe" нуди право рјешење за бијег од несносних врућина, и то на мрзлих минус шест степени Целзијуса. Овај кафић је први ледени бар на Блиском истоку, те је једини на свијету који послужује топла пића и храну.  Не морате се бринути ни око ношења топле одјеће - упад, који кошта седамнаест америчких долара, укључује дизајнерску јакну, ципеле и рукавице, а дочекаће вас и пиће добродошлице.

У главном граду Јапана необичних и откачених садржаја не мањка, па тако ни заиста несвакидашњих тематских барова и ресторана. Једна од понуда унутар таквог шаренила Токија је "Vampire Caffe" чије име већ довољно наговјештава какав интеријер можете очекивати - ту су распела, проливена "крв", лобање, паукови и тешке љубичасти застори, а главна атракција је мртвачки сандук грофа Дракуле.

"Дипеш Мод"

У Талин, главном граду Естоније постоји "Дипеш Мод Бар", тематски кафић чији је интеријер сав облијепљен сликама ове славне електро-групе. Док испију коктел с именом попут  "Master and Servant" или "Personel Jesus", гости могу да гледају спотове и филмове о групи који се непрестано приказују на видео зиду кафића или плесати и уживати у музици ове групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана