Још увијек се могу видјети у Истанбулу: Зашто су Османлије градили палате за птице?

ГС
Још увијек се могу видјети у Истанбулу: Зашто су Османлије градили палате за птице?

Османско царство је трајало шест векова и дуго је било најутицајнија империја на свету, која је држала у страху све своје суседе. Иако данас многи историчари истичу како је оно било познато по својој експанзионистичкој суровости и фанатизму, њени поданици су иза себе оставили и веома лијепу традицију изградње палата за птице.

Можда дјелује нејвероватно, али муслимански свијет је увијек имао посебан однос према птицама. Оне су за њих представљале симбол доброте, среће и слободе коју им је Алах обећао након смрти. Многи великодостојници су током историје у двориштима својих кућа градили специјалне делове само за птице, док их је сам султан Абул Азизу толико волео да су му их бројни гости и амбасадори доносили из целог света.

Традицију изградње склоништа за птице су започели Турци Селџуци, а Османлије су је преузеле. Временом је све попримило грандиозније облике, па су се ускоро широм већих градова царства могле наћи праве палате како висе са зидова већих грађевина.

Оне су биле толико велике да је у њима могло да живи и до неколико јата, и то углавном голубова, ласта и зеба. Имале су више нивоа и биле су украшене китњастим орнаментима и детаљима, због чега су многи говорили да су прављене само да би они који их граде стекли божију наклоност. Данас представљају туристичку атракцију и могу се видети на сваком већем тргу у Истанбулу, као подсетник на нека минула времена. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана