Језеро Туз у Турској пресушило због климатских промијена

Танјуг
Foto: википедиа

АНКАРА- Језеро Туз, друго по величини у Турској, ове године је потпуно пресушило због, како тврде научници, суше изазване климатским промјенама.

Језеро величине 1.665 квадратних километара, које је било дом за неколико врста птица. Додатно је било на удару штетне пољопривредне политике која је, како наводе стручњаци, исцрпјела подземно снабдјевање водом. Језеро Туз, што на турском значи Слано језеро, вијековима је пружало уточиште великим колонијама фламингоса који су се ту размножавали, хранећи се алгама из плитке воде језера.

 "Овде је било око 50.000 младих фламингоса. Сви су нестали јер више нема воде", рекао је Фахри Тунч, фотограф припрде и председник регионалне групе за заштиту животне средине Дога Дернеги.

Студија израђена на основу сателитских снимака турског универзитета Еге показује да је ниво воде језера Туз почео да опада 2000. године, а да је потпуно нестала ове године због високих температура, појачаног испаравања и недовољно кише.

 Још неколико језера широм Турске такође је пресушило или је количина воде у њимасмањена до алармантног нивоа. Стручњаци за климу упозоравају да је цио Медитерански басен, који укључује Турску, посебно у ризику од озбиљних суша и десертификације.

На највећем језеру у земљи, Ван, рибарски чамци прошле недјеље нису могли да приђу доковима због неуобичајено ниског нивоа воде, јавила је телевизија Хабер Турк.

 "Температуре расту а киша се смањује, док је са друге стране вода потребна за наводњавање у пољопривреди. Ситуација је тешка у целој Турској", рекао је Левент Курназ са Универзитетског центра за климатске промене Богазици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана