Једна од најстаријих зграда Венеције по први пут је отворена за јавност

ГС
Foto: Кликс

Procuratie Vecchie на Тргу Светог Марка једна је од најпознатијих зграда Венеције и отворена је за јавност први пут у историји.

Познато је да Венецији не недостаје туриста, али њена посљедње отворена атракција има за циљ да искористи проблем превеликог туризма у граду усмјеравајући посјетитоце на друштвену одговорност.

Неокласична фасада зграде изграђене у раним 1500-им након што је ранија верзија уништена у пожару, једна је од најпознатијих разгледница Венеције.

Сада, по први пут, посјетиоци могу приступити четвртом и посљедњем спрату, гдје је постављена стална изложба испод косог крова зграде.
Зграда која је била сједиште италијанске осигуравајуће компаније Генерали од 1832. године, прошла је петогодишњу обнову коју је водио архитекта David Chipperfield. 

Док је Генерали задржао канцеларије на другом спрату зграде, а трећи ће изнајмити, четврти ће постати сjедиште Human Safety Net , пројекта који помаже ризичне особе и породице, укључујући избјеглице.

Дио тога је и hi-tech  изложба каква се ријетко виђа у Венецији. Умјесто да покрива историју или умјетност, "Свијет потенцијала" се бави друштвеним вјештинама путем технологије.
Практични експонати, осмишљени су да посјетиоци усађују промишљеност и емпатију, укључују игре тимског рада и једну вјежбу у којој посјетиоци могу подићи лопту у зрак искључиво снагом концентрације.

Куповином улазнице за изложбу  посјетиоци могу да приступе и кафићу на четвртом спрату, који има двије кровне терасе које су усмјерене право на куполе базилике Светог Марка и чувени звоник.

Терасе немају поглед на трг, јер се налазе испод кровне линије зграде. Међутим, собе на посљедњем спрату имају прозоре који гледају на подручје за које се каже да га је Наполеон назвао "соба Европе", преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана