Ново уређење под Талибанима, једна авганистанска провинција још увијек пружа отпор

ГС
Талибани у Кабулу
Foto: Танјуг | Талибани у Кабулу

КАБУЛ - Талибани су најавили да ће га назвати Исламски Емират Авганистан где ће бити врло оштро гледано с позиције концепта људских права какав познајемо на Западу, преноси "Јутарњи лист".

Такав систем ће забранити све могуће врсте забаве, слушање музике и слично.

Али, то није ништа наспрам тешких кршења људских права и начина кажњавања неистомишљеника који је поприлично строг - за крађу одсјецају руке и ноге, за невјерство бичују прељубнике, каменују их и слично.

Истина је да су се талибани од 1996. године промијенили, али да ли је то било само због прилагођавања тренутку?

У подручјима власти допустили су дјевојчицама похађање школе.

Али, само на темељу талибанског програма, преноси Б92.

Зато и сада можемо очекивати да ће њихов начин владања бити оштар и супротан либералној демократији каква се прижељкује и живи на Западу.

Гдје ће бити њихов праг нетолеранције, убрзо ћемо сазнати, преноси Б92.

Све ће бити уређено по шеријатском закону и њиховом схватању тог закона у којем женски пол има пуно мања права него било гдје у свету.

Иако сада обећавају већа женска права, она ће и даље бити изразито лоша и ниска.

Оно што ће засигурно овога пута бити другачије су ред и организације.

"Да ли су се талибани промијенили? Не"

Раније, талибани нису водили бригу о државности и институцијама. Након што су земљу освојили на препад, било је пуно теже њоме управљати. Према њиховим изјавама очекује се да ће овај пут бити боље организовани те ће боље управљати него што су то чинили за вријеме прве владавине.

Тренутно не нуде транзицијску владу јер би то био корак уназад, али можда ће бити прагматични да оставе нека министарства из пређашње владе. По питању међународних односа, талибани ће примити разне милитанте на своје подручје, али овога пута би их могли боље контролисати. Први пут када су владали нису марили за милитанте на својој територији, а с некима су и сарађивали. По питању регионалних односа, биће занимљиво пратити какав ће бити њихов однос с спољним спонзорима и колико ће терорисати друге мањине попут Хазара.

Дан независности, пуцњава и стампедо. Има мртвих

Тренутно имају договор с Кином око руда и с Пакистаном око транспортних путева. Први пут били су признати од неколицине држава попут Уједињених Арапских Емирата, Пакистана и Саудијске Арабије. Тада су изградили самосталан, изолован систем, али сада су свјесни да их већина земаља неће признати. Зато желе бити отворени, желе сарађивати те склопити нове везе са Сједињеним Америчким Државама. Ако буду изоловани, тешко ће развијати господарство.

Такође, битно је нагласити да није цели Авганистан пао. Многи заборављају на долину Пањшира, североисточно од Кабула, која је главно упориште опозиције талибана. Талибани ни током прве владавине нису могли поразити тих пет посто територије. Сјеверни Савез формирали су Таџици, Хазари и Узбеци.

"Они се ни сада неће предати и биће главни покрет отпора унутар Авганистана. Али, отворено питање остаје колико ће имати снаге и колико ће бити потпомогнути да се боре од стране међународне заједнице", испричао је Роберт Микац, бивши заповједник у Авганистану, ванредни професор на Факултету политичких наука Универзитета у Загребу, стручњак за сигурносна питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана