Jедан од највећих митова Кине уопште није мит

Агенције
Jедан од највећих митова Кине уопште није мит

Велики кинески потоп, један од кључних догађаја кинеске митологије, описан као период страшних олуја и разорних поплава који је трајао читаве двије генерације, можда уопште није мит.

Велике поплаве су, вјерује се, обиљежиле сам настанак кинеске цивилизације и уписале име цара Јуа у колективну свијест, као владара који је изградњом система брана, насипа и канала током 13 година успио да заустави воду и означи почетак владања династије Сја.

Мит каже и да су током олуја поплавни таласи брисали читава насеља, а да је "вода надошла толико високо да је била изнад самог неба".

Научници досад нису имали доказе ни за такве страшне временске неприлике, па чак ни чврсте доказе о постојању династије Сја, али тим истраживача које предводи бивши сеизмолог Универзитета у Пекингу Ву Кијанлонг тврди да је сада ситуација другачија.

Како преноси АП, његов тим тврди да има доказе да је велика поплава прије 4.000 година прекрила велику површину и да је након тога настала династија Сја, која је водила прву јединствену кинеску земљу.

Користећи методу радиоактивног угљеника на узорцима из околине Жуте ријеке, Вуов тим је утврдио да је велики земљотрес довео до огромног клизишта и да су тоне камена и блата преградиле ријечни ток 1920. године прије нове ере.

Истраживачи наводе да је у периоду од шест до девет мјесеци испред природне блокаде надошло око 15 билиона литара воде, а када је брана пукла, силина је буквално процијепила земљу и потопила Велику кинеску низију, која се сматра колевком кинеске цивилизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана