Јапанци не виде смисао љубави, презиру секс, а брак је непопуларан

Aгенције
Јапанци не виде смисао љубави, презиру секс, а брак је непопуларан

Недавно истраживање показује да 45 одсто жена у Јапану старости између 16 и 24 године нису заинтересоване или презиру сексуални однос. Више од четвртине мушкараца осјећа исто. То је народ који има једну од најнижих стопа наталитета на свијету.

Proцијењује се да ће у тој земљи до 2060. године број становника од 126 милиона бити смањен за једну трећину. Стручњаци за сексуална питања кажу како Јапан доживљава "одлазак из људске интиме" што је у ствари љепши начин да се каже како ће сами себе довести до изумирања.

У Јапану су и мушкарци и жене скептични према љубавним односима. Чак 61 одсто мушкараца и 49 одсто жена старости између 18 и 34 године су самци. Оба пола тврде да не виде смисао у љубави нити вјерују да би их такви односи одвели у срећнију будућност. Заправо, мисле супротно.

Брак је у Јапану постао непопуларан. Јапански мушкарци су мање заинтересовани за каријеру и имају мање новца. Тај процес догодио се паралелно са нестајањем сигурности да ће посао задржати током цијелог живиота. Жене су постале независније и амбициозније. Међутим, конзервативни ставови у кући и на радном мјесту су остали. У јапанским корпорацијама женама је немогуће да ускладе каријеру и породицу. Дјецу готово да и не могу имати осим ако оба родитеља нису запослена. Самохрано родитељство је неуобичајено, а и постоје многе бирократске заврзламе.

Јапанци емотивне односе, нарочито у великим градовима, замијењују успутним или пак виртуелним сексом и порнићима.

Размишљајући унапред, Јапан је можда само "пионир" међу земљама гдје ће све више становништва избјегавати брак и родитељство. Према часопису "Гардијан" чак 90 одсто младих жена вјерује да им је боље самима него у браку, стога се многе жене не намјеравају удавати, а многе чак не иду ни на састанке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана