Прводаџије на јапански начин: Дјеци траже брачне партнере на посебним окупљањима

Танјуг
Прводаџије на јапански начин: Дјеци траже брачне партнере на посебним окупљањима

ТОКИО - Све мање Јапанаца се одлучује за брак и децу, а њихови родитељи, у жељи да добију унуке, одлазе на организоване догађаје за склапање бракова како би помогли својој дјеци да пронађу одговарајућег брачног партнера.

Све је раширенија идеја да је у реду да родитељи на овај начин помогну својој дјеци да се венчају, рекла је за Си-Ен-Ен (ЦНН) директорка компаније Норико Мијагоши која готово двије деценије организује догађаје за склапање бракова.

На сесијама “омиаи” или проводаџисања родитељи говоре о својој одраслој, слободној деци, за коју се надају да ће пронаћи брачне другове. Сваки од родитеља издваја 96 долара да би присуствовао том догађају, чији је домаћин агенција за склапање бракова.

Са растућим животним трошковима, лошим економским изгледима и захтевном културом рада, све мање Јапанаца се одлучује за брак и дјецу.

Број становника Јапана дуго је на силазној путањи и од јануара прошле до јануара ове године, према подацима владе, забиљлежен је рекордан пад од 800.523 становника на 125,4 милиона, наводи ЦНН. Број новорегистрованих бракова у Јапану у 2021. години пао је на 501.116, што је најмање од краја Другог светског рата и само половина броја бракова склопљених 1970-их година.

Биљежи се и све касније ступање у брак - просјечна старост 2021. године била је 34 године за мушкарце у односу на 29 у 1990. години, и 31 година за жене у односу на 27, колико је била 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана