Јакузе покренуле “часопис за гангстере”

Гардијан
Јакузе покренуле “часопис за гангстере”

Yamaguchi-gumi Shinpoје нови магазин јакуза - најмоћнијег злочиначког синдиката у Јапану. Његове странице препуне су хаику поезије и савjета како да људи чине добро.

Магазин, који је доступан широј јавности, наводно је дистрибуиран регуларним члановима јакуза (27.700 њих) у покушају да се подигне морал усqед све ригорознијих закона који се тичу организованог криминала.

Такође, јакузе овим магазином желе да се јавности представе у другом свjетлу пошто су познати по насиљу и изузетној окрутности.

Yamaguchi-yumy, највећа и најбоље организована група јакуза смјештена је у граду Кобе, а само прошле године изгубила је 3.300 чланова, судећи по полицији.

Прву страну магазина, који може стати раме уз раме са знатно озбиљнијим публикацијама, краси дијамант - познати лого банде, а у њему се налази и текст шефа јакуза, Кеиничи Шиноде, који савјетује млађим члановима да се придржавају традиционалних вриједности као што су лојалност и дисциплина.

- Магазин је покушај да се јакузе људима представе као организација која поштује традиционалне вриједности Јапана и да њени чланови нису насилни попут чланова неких других банди јакуза. Иако је послат члановима, било је само питање времена када ће доспјети и до шире јавности, сматра Џејк Аделстин, стручњак који се бави јакузама.

Прошле године број чланова је износио 62.300, што је за 7.100 чланова мање него 2011. године, судећи по полицији, а највећи број њих пипада клану Yamaguchi-gumi.

Баш као и италијанска мафија, јакузе се баве коцкањем, кријумчарењем дроге, проституцијом, рекетирањем, и компанијским преварама.

Банде, које нису законом забрањене, кроз историју су толерисане од стране власти, уз повремено негодовање неких њихових активности.

Јакузе уживају митски статус у Јапану, гдје су представљени у многим филмовима, телевизијским емисијама и часописима који “глорификују” насилан стил живота под утицајем самурајског кодекса части.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана